Leniwe gołąbki bez zawijaniaMiałam ochotę na gołąbki, jednak nie chciało mi się zawijać mięsa w kapustę (której nota bene i tak później się pozbywam, od dziecka wolę „gołe”). Rozwiązanie podpatrzyłam na blogu Majanki – zamieściła ona przepis na oszukane gołąbki (stąd). Nie wymagają gotowania kapusty i zawijania, są szybkie i smakiem bardzo przypominają te tradycyjne. Oryginalny przepis pozmieniałam troszkę pod swoje gusta i byłam zadowolona z efektu. Porcja na ok. 8-10 sztuk.

Składniki:

  • 500-600 g mielonego mięsa wieprzowego lub indyczego
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu (200 g)*
  • 1 niepełna szklanka kaszy manny
  • 1/2 kg kapusty pekińskiej lub zwykłej białej
  • 1 duże jajo lub 2 małe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 – 1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 łyżeczka tymianku i/lub koperku
  • 1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka miękkiego masła + 2 łyżki mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki – do posypania (opcjonalnie)

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę pekińską kroimy w paski, solimy i ugniatamy rękami. Odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie, jeśli puściła wodę odciskamy jej nadmiar. Dodajemy do niej surowe mielone mięso, jajko, kaszę oraz ugotowany ryż. Wyrabiamy rękami, aż składniki się połączą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy kotleciki (jak na mielone) i smażymy na oleju z obu stron. Bulion zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i tymianek i/lub koperek. Jeśli chcemy, aby sos się zagęścił dokładnie ucieramy łyżką miękkie masło z mąką i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż się rozpuści. Wkładamy gołąbki i gotujemy przez 20-30 minut. Po tym czasie sos doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Możemy zabielić go także śmietaną (po dodaniu śmietany nie zagotowujemy ponownie). Podajemy posypane natką pietruszki, koperkiem lub świeżym tymiankiem.

* Wcześniej w przepisie występował ryż surowy, jednak nie z każdej firmy taki ryż dobrze gotował się w gołąbkach – aby nie było problemów lepiej go ugotować.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!