Lemoniada z całych cytryn - domowaCzy może być coś lepszego w upalny dzień niż domowa lemoniada? Lemoniada z całych cytryn jest jednym z najlepszych i zarazem najprostszych napojów jakie możemy sobie przygotować w lato. Ma zupełnie inny smak niż te kupne. Choć ma sporo cukru to i tak jest go mniej niż w napojach słodzonych niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Słodki cytrynowy smak doskonale orzeźwia – szczególnie z kilkoma kostkami lodu. Ja dodatkowo wrzucam do lemoniady łodyżkę mięty – nie zdominuje jej cytrusowego smaku, za to nada jej ciekawy posmak. Polecam na ogrodowe przyjęcia.

Składniki:

  • 4 duże, niewoskowane cytryny (najlepiej ekologiczne)
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki minus jedna łyżka cukru trzcinowego
  • 1 litr lekko gazowanej wody
  • łodyżka mięty (można pominąć)
  • kilkanaście kostek lodu

Cukier zalewamy połową szklanki wrzątku i intensywnie mieszamy aż się rozpuści – stworzy się syrop cukrowy. Odstawiamy do przestudzenia. Cytryny przelewamy wrzątkiem, kroimy na ćwiartki i wrzucamy wraz ze skórką do malaksera – miksujemy. Na duże naczynie stawiamy sitko, wlewamy na nie pulpę cytrynową i przyciskamy, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Zawartość sitka wyrzucamy, a do soku dodajemy syrop cukrowy. Uzupełniamy litrem wody (najlepiej leciutko gazowanej). Lemoniadę dekorujemy łodyżką mięty lub bardzo cienko pokrojonymi plastrami cytryny lub limonki (np. na szatkownicy). Napój chowamy do lodówki lub od razu rozlewamy do szklanek z lodem i podajemy.

Lemoniada z całych cytryn - domowa

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych