Lemoniada limonkowaLemoniada limonkowa to napój, który przede wszystkim przygotowuje się bardzo prosto. Wyjątkowo orzeźwia i ma pyszny, słodko-cytrusowy smak. Przepis podejrzała moja mama w programie „Łatwe przepisy na wielki apetyt”, gdzie w innych proporcjach napój przedstawiony był jako bezalkoholowy drink. Po zmianach tak polubiliśmy lemoniadę limonkową, że teraz przygotowujemy ją bardzo często w upalne dni. Woda z miodem i limonką ma świetne działanie profilaktyczne na przeziębienia – taka mieszanka wzmacnia odporność i ma właściwości bakteriobójcze. Aby miód nie był gryzący, warto go odstawić zmieszany z wodą na noc – lemoniada będzie wyjątkowo delikatna.

Lemoniada limonkowa:

  • 3-4 limonki (najlepiej ekologiczne, niewoskowane)
  • ok. 1,5 l lekko gazowanej wody mineralnej (niskonasyconej)
  • ½ szklanki naturalnego miodu
  • kostki lodu

Miód rozpuszczamy w ok. szklance wody i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie limonki sparzamy wrzątkiem i turlamy otwartą dłonią po blacie (będą wtedy bardziej soczyste). Przekrawamy na pół i wyciskamy z nich sok – powinno go być ok. pół szklanki. Do dzbanka wrzucamy wyciśnięte skórki po limonkach oraz wlewamy namoczony miód i sok z limonek. Uzupełniamy pozostałą wodą. Chowamy napój do lodówki. Przed podaniem wrzucamy kilka kostek lodu. Smak napoju można wzbogacić dodając np. maliny, truskawki czy miętę.

Lemoniada limonkowa

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!