Lemon curdLemon curd to gęsty, mocno cytrynowy krem o wielorakim zastosowaniu. Będzie doskonały do przełożenia biszkoptu na cytrynowy tort,  a po posmarowaniu kruchego spodu – otrzymamy wspaniałą tartę cytrynową. Można także posmarować nim wierzch sernika. Oprócz tego jest wspaniałym kremem śniadaniowym – możemy nim przekładać naleśniki lub słodkie bułeczki, polać ulubione owoce. Tradycyjny krem zrobiony jest z dużej ilości masła – ja prezentuję trochę odchudzoną wersję oryginału.

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 2-3 cytryn i skórka otarta z jednej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła

Wszystkie składniki, oprócz masła miksujemy i umieszczamy w rondelku z grubym dnem – gotujemy ciągle mieszając. Krem zacznie gęstnieć. Po 2 minutach dodajemy masło. Doprowadzamy krem do satysfakcjonującej nas konsystencji. Jeśli będą grudki możemy przetrzeć je przez sitko lub zmiksować blenderem. Umieszczamy w słoiczku. Krem można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Kolor kremu będzie w dużym stopniu zależał od intensywności żółtek.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!