Lava cake - ciasto lawa z płynną czekoladą - fondant z białą czekoladąLava cake, czyli ciastko lawa z płynnym środkiem (fondant) uchodzi za trudne do zrobienia, choć w rzeczywistości przygotowuje się je szybko i prosto. Pieczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że składniki nie są już surowe, a są jednocześnie jeszcze płynne – dzięki temu, gdy jemy ciastko, płynny środek spektakularnie zacznie wypływać niczym lawa z wulkanu. Mega seksowny deser. Miałam okazję jeść już wiele fondantów, ale ten przypadł mi wyjątkowo do gustu – biała czekolada nadaje słodyczy, a cynamon specyficznej nuty – razem z gorzką czekoladą sprawiają, że moje kubki smakowe wariują.

Lava cake – ciastko lawa (4 sztuki):

  • 125 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao)
  • 125 g masła + odrobina do wysmarowania kokilek
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 4 kostki białej czekolady
  • gorzkie kakao

Ciemną czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej (metalowej misce ułożonej na rondelku wypełnionym małą ilością gotującej się wody) lub na najmniejszej mocy w mikrofalówce (ja korzystam z drugiego sposobu). Mieszamy, aż masło i czekolada stworzą jednolitą masę. Cztery kokilki (ramekiny) smarujemy wewnątrz bardzo dokładnie masłem i precyzyjnie wysypujemy kakaem dno oraz ścianki. Piekarnik nagrzewamy do 230°C bez termoobiegu. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem przez 2-3 minuty. Wlewamy czekoladę (może być ciepła) i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i cynamon – jeszcze raz krótko miksujemy. Masę przekładamy do przygotowanych wcześniej kokilek. Na środku każdego naczynia układamy po kostce białej czekolady i palcem popychamy ją, aby znalazła się wewnątrz masy. Kokilki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 9-11 minut (od 8-12 min. w zależności od średnicy kokilek i właściwości piekarnika). Po tym czasie wystawiamy i za pomocą grubej szmatki odwracamy kokilki wprost na talerze. Zostawiamy na pół minuty i zdejmujemy kokilki (uwaga, aby się nie poparzyć). Od razu podajemy – same, z lodami lub zmiksowanymi leśnymi owocami.

Fondanty można przygotować wcześniej (do 24 godzin) i przechowywać – w lodówce nakryte folią. Pamiętajmy jednak, że przed pieczeniem muszą być w temperaturze pokojowej, czyli wyjęte około trzy godziny wcześniej z lodówki.

Lava cake - ciasto lawa z płynną czekoladą - fondant z białą czekoladą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!