Dziś ulubione danie kota Garfielda – lasagne (lazania) w wersji mojej. Możemy ją przygotować w dużym żaroodpornym naczyniu, keksówce lub gdy mamy małe naczynka do zapiekania – przygotować osobne porcje. Lasagne można zrobić wcześniej, a zapiec przed samym podaniem. Ja z lenistwa wykorzystuje płaty makaronu, których nie trzeba wcześniej obgotowywać (sprawdźcie na opakowaniu), ale jak takich nie macie, to należy zanurzyć płaty na 1-2 minuty we wrzątku, a następnie na chwilę w zimnej wodzie przed wykorzystaniem. Jeśli chcecie przygotować danie szybko, możecie zrezygnować z sosu beszamelowego i użyć samego sosu bolońskiego – też będzie dobra lub zastąpić beszamel kwaśną śmietaną.

LasagneSkładniki:

  • makaron w płatach do lasagne
  • 250 g mięsa mielonego (najlepsze wołowo-wieprzowe)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół marchewki
  • pół łodygi selera naciowego
  • pół pora
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • duża szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 200 ml bulionu (może być z kostki)
  • sól (ok. 1,5 łyżeczki), pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 kulki mozzarelli

Cebule kroimy w kostkę (aby uniknąć płaczu, można zanurzyć je na chwilę we wrzątku) i podsmażamy na oleju, na dużej patelni wraz ze szczyptą soli, aż do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, wyciskamy do niego czosnek i smażymy, mieszając. Kroimy drobno seler i por w plasterki, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach – dodajemy do mięsa i smażymy mieszając. Dodajemy 2 puszki pomidorów i dusimy wszystko przez ok. 10 minut.  Po tym czasie dodajemy sól (sporo) i pieprz, bazylię, oregano, zioła prowansalskie, startą gałkę i wlewamy niecałą szklankę bulionu. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas. W tym czasie możemy zrobić beszamel.

Sos beszamelowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starty żółty ser lub parmezan (ilość wg uznania, ok.2-5 łyżek)
  • sól, biały pieprz

W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Podsmażamy mąkę z masłem na patelni i zaczynamy powoli dodawać mleko cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), aż do skończenia mleka. Dodajemy dużą szczyptę gałki muszkatołowej, zioła, sok z cytryny, sól, biały pieprz i ser (nie przestajemy mieszać). Sos gotujemy ok. 10 minut mieszając, aż do zgęstnienia. Jeśli powstały grudki, sos przecieramy przez sito.

„Składamy” lasagne: dno naczynia smarujemy cienko beszamelem. Nakładamy płaty makaronu (nie powinny na siebie nachodzić. Smarujemy sosem bolońskim i kładziemy kilka małych kawałków pokrojonej mozzarelli. Potem znów warstwami beszamel – makaron – sos – mozzarella, aż do wykończenia sosów. Na wierzchu układamy więcej mozzarelli, aby się ładnie zapiekła, możemy również ozdobić wierzch plastrami pomidorów. Pieczemy ok. 25 minut w 190ºC.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!