Curry z orzechami nerkowcaDelikatne curry, które przygotujemy bardzo szybko jeśli kupimy wyfiletowane już udka. Cudnie rozgrzewa. Orzechy nerkowca doskonale uzupełniają aromatyczny i kremowy sos. Robiąc łagodne curry z orzechami nerkowca inspirowałam się  przepisem Nigelli Lawson.

Składniki:

  • 1 kg wyfiletowanego mięsa z udek kurczaka – bez skóry (można zastąpić piersią)
  • 200 g fasolki szparagowej (obranej i pokrojonej na połówki)
  • 120 g orzechów nerkowca
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 5-6 strąków kardamonu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe, zielone papryczki chili
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • pęczek świeżej kolendry
  • klarowane masło lub olej do smażenia
  • sól morska

Na maśle/oleju podsmażamy cebule pokrojone w półtalarki. Oprószamy je solą, aby zapobiec przypaleniu. Gdy będą szkliste, dodajemy przygotowane wcześniej przyprawy: starty na tarce obrany kawałek imbiru, pokrojone bardzo drobno papryczki chili (bez nasion), wyciśnięte ząbki czosnku, kurkumę, curry oraz roztarte w moździerzu ziarna kolendry i kminu rzymskiego. Podsmażamy nie dłużej niż jedną minutę cały czas mieszając. Tak powstała baza do curry. Dolewamy do niej bulion i mleczko kokosowe – mieszamy. Kardamon rozgniatamy i ziarna dodajemy do curry. Wrzucamy kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa i oprószonego solą. Potrawę zagotowujemy, a następnie dusimy przez 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy sos solą i ewentualnie chili w proszku. Wrzucamy fasolkę. Gotujemy następne 5-10 minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni orzechy nerkowca do zrumienienia. Przed podaniem dodajemy do curry podprażone orzechy, śmietanę i posiekaną kolendrę. Curry z orzechami nerkowca podajemy z sypkim ryżem basmati.

Curry z orzechami nerkowca

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!