Kurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol szybko wyparowuje, więc taką pieczeń mogą jeść dzieci i kierowcy – piwa nawet nie czuć. Choć pieczony kurczak może wydawać się skomplikowany zrobienie go w taki sposób jest bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać do kurczaka ziemniaki pokrojone w duże części (można także dołożyć inne warzywa: marchewkę, pietruszkę, ćwiartki cebul) otrzymamy wtedy małym nakładem pracy obiad jednogarnkowy – choć właściwsze byłoby określenie jednopiekarnikowy. Doskonały na niedzielę lub wykwintną kolację, bo kurczak w całości na stole zawsze pięknie i okazale się prezentuje.
Składniki:
- 1 ekologiczny kurczak bez podrobów
- 1 piwo w butelce
- roztopione klarowane masło lub olej (zwykły lub z czosnkiem)
- słodka papryka (ok. 1 łyżeczki)
- granulowany czosnek (ok. 1 łyżeczki)
- majeranek (ok. 1 łyżeczki)
- przyprawa do kurczaka (ok. 1 łyżeczki)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (warto także w środku). Kurczaka odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Można także namoczyć na noc butelkę od piwa w wodzie – wtedy etykieta sama odejdzie.
Na drugi dzień piekarnik rozgrzewamy do 180ºC – 190°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy etykietę z piwa i myjemy butelkę z resztek kleju. Piwo odkapslowujemy i nakładamy kurczaka od strony kupra. Szyjka butelki powinna wyjść przy szyji kurczaka (skórę w tym miejscu można naciąć nożem). Gdy kura usadowiła się już wygodnie na butelce, stawiamy ją na dużej blasze od piekarnika. Wsypujemy do piwa trochę soli, aby zaczęło się pienić i wstawiamy blachę na dolny poziom piekarnika. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi kurczaka – zgodnie z wartościami podanymi w tabelce poniżej:
Na ostatnią godzinę pieczenia można dołożyć na blachę obtoczone w oleju i przyprawach duże cząstki ziemniaków i warzyw. Gdyby piwo nie buzowało (dzieje się tak, gdy piwo jest mało gazowane lub butelka nie jest z lanego szkła) można dwukrotnie podczas pieczenia zamieszać je słomką lub patyczkiem od szaszłyków. Po upieczeniu kurczaka układamy na talerzu i od razu podajemy. Po jedzeniu nie wyrzucajmy kości – ugotujemy z nich wyjątkowo aromatyczny rosół.
Wygląda obłędnie. 😉 Bardzo lubię kurczaka z butelki.
uwielbiam takiego kurczaka, często robię ale nie pojawił sie jeszcze na blogu bo jakos nigdy ładne zdjęcie mi nie chce wyjść
też robię tak kurczaka jest bardzo smaczny:)
Ten kurczak kusi mnie już od dawna. Nie wiem czemu go jeszcze nie zrobiłam. Chyba nadszedł wreszcie czas na niego 🙂
Przymierzam się do butelkowanego kurczaka od lat… Chyba nadszedł czas wprowadzić zamierzenia w czyn 😉
PS. Fajne foty!
Jak tylko miną te upały i da się włączyć piekarnik, to od razu go wypróbuję.
To jest świetny sposób na pieczenia kurczaka. Piekłam na małej butelce po wodzie mineralnej, albo na słoiku, do środka wlewałam wodę z przyprawami. Pyszny. Ale z tym piwem to super pomysł. Na pewno wypróbuję.
Podoba mi się Twój przepis. Kurczak wygląda smakowicie:)
Mniam, mniam, mniam. Chcę go całego. Ale mi ślinka leci *.*
mega apetyczne zdjęcia kuraka 😀 jutro piekę kuraka z warzywami 😀
Przymierzam się do zrobienia takiego kurczaka, Twój jeszcze bardziej mnie do tego zachęca 🙂
Wygląda rewelacyjnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. Zrobię żonie niespodziankę w weekend ?
Dzięki, Pozdrawiam
Nie zły pomysł na kurczaka:)
Zawsze mnie fascynowała ta opcja. Muszę kiedyś spróbować, chociaż ciągle się boję, że butelka pęknie.
super te zdjęcia! 😀
I ten nadziany kurczak, haha.. wygląda śmiesznie, ale musi być pyszny 🙂
Świetny przepis i super kurczak smakuje.
Polecam. Dodam że świetna ktora podaje smaczne przepisy.
Pyszny musiał być, ostatnio znajoma chwaliła się takim na FB…może zrobię na przyjazd znajomych 🙂
Wyobrażam sobie jego smak i tą skórkę powstałą, gdy piwko się wylewa….mmm… 😉
mniam! taki sposób na kurczaka to obłęd! uwielbiam!
Przepis ten jest mi znany lecz bez ziemniaczków i warzyw, ale dodając warzywka mamy od razu gotowe dwudaniowe danie czyli jednym słowem super pomysł !!!!
bardzo smacznie wygląda
Ale czad! Nigdy takiego nie robiłam, muszę nadrobic 🙂
Lubię takiego kuraka. My mamy nawet specjalną formę do pieczenia stojącego kurczaka. Bardzo fajne fotki!
Tak kurczaka jeszcze nie robiłam, pięknie wygląda!
Znakomity sposób na pieczonego kurczaka 🙂
Moja mama taki robi, pyszności <3!
Dzień dobry. Po raz pierwszy będę robiła kurczaka pieczonego na butelce. Wszystko przygotowane. . . Jaki wyjdzie? Opowiem wszystkim po wyjęciu go z piekarnika, a pózniej po zjedzeniu . . . Miłej niedzieli dla wszystkich. Pa
Nie wiem dlaczego, ale zdjęcie się odwróciło. Nie wiem czy to moja wina czy się to robi automatycznie. Sorki
Mamy kurczaka gotowego . . .
PRZEPYSZNY!!!!!! Dzięki Natalko za wspaniały przepis. Nie znałam go. Do następnego razu.
Dziś na obiad gotowała pulpety i kurczaka (mieliśmy gości ) obydwa dania wyszły cudnie i pysznie. Polecam przepisy gorąco.
Witam
Ja zamieniłem butelkę na puszkę, nie jest tak stabilnie ale zwłaszcza pierś wydaje się bardziej soczysta.
Tabela czasu pieczenia sprawdza się w 100%
Wbiłem sondę i ustawiłem na 85st.C Tyle bowiem musi osiągnąć mięsa drobiowe aby było dopieczone ale i soczyste.
Moja propozycja dla kurczaka 1,5 kg 180st – 30 min bez termoobiegu i 60 minut 150st z termo-obiegiem
Będzie nieco bardziej ekologicznie 😉
Pozdrawiam
Royal Shutters
ciekawy przepis. Właśnie kurczak jest na butelce i w piekarniku. Jesli piwo nie chce pienic można też dodać szczypte soli co jakiś czas.
Polecam piwo przelać do szklanek. Zostawić 100ml do polewania kury a reszta do konsumpcji. Butelka może być pusta lub wypełniona wodą.
Ilość piwa, która wydostaje się z butelki podczas pieczenia jest skromna. Polewając sami podczas pieczenia zrobimy to lepiej.
A jak zrobic ten aromatyczny rosol?