Kurczak pieczony na butelce piwaKurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol szybko wyparowuje, więc taką pieczeń mogą jeść dzieci i kierowcy – piwa nawet nie czuć. Choć pieczony kurczak może wydawać się skomplikowany zrobienie go w taki sposób jest bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać do kurczaka ziemniaki pokrojone w duże części (można także dołożyć inne warzywa: marchewkę, pietruszkę, ćwiartki cebul) otrzymamy wtedy małym nakładem pracy obiad jednogarnkowy – choć właściwsze byłoby określenie jednopiekarnikowy. Doskonały na niedzielę lub wykwintną kolację, bo kurczak w całości na stole zawsze pięknie i okazale się prezentuje.

Składniki:

  • 1 ekologiczny kurczak bez podrobów
  • 1 piwo w butelce
  • roztopione klarowane masło lub olej (zwykły lub z czosnkiem)
  • słodka papryka (ok. 1 łyżeczki)
  • granulowany czosnek (ok. 1 łyżeczki)
  • majeranek (ok. 1 łyżeczki)
  • przyprawa do kurczaka (ok. 1 łyżeczki)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (warto także w środku). Kurczaka odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Można także namoczyć na noc butelkę od piwa w wodzie – wtedy etykieta sama odejdzie.

Na drugi dzień piekarnik rozgrzewamy do 180ºC – 190°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy etykietę z piwa i myjemy butelkę z resztek kleju. Piwo odkapslowujemy i nakładamy kurczaka od strony kupra. Szyjka butelki powinna wyjść przy szyji kurczaka (skórę w tym miejscu można naciąć nożem). Gdy kura usadowiła się już wygodnie na butelce, stawiamy ją na dużej blasze od piekarnika. Wsypujemy do piwa trochę soli, aby zaczęło się pienić i wstawiamy blachę na dolny poziom piekarnika. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi kurczaka – zgodnie z wartościami podanymi w tabelce poniżej:

Czas pieczenia kurczaka

Na ostatnią godzinę pieczenia można dołożyć na blachę obtoczone w oleju i przyprawach duże cząstki ziemniaków i warzyw. Gdyby piwo nie buzowało (dzieje się tak, gdy piwo jest mało gazowane lub butelka nie jest z lanego szkła) można dwukrotnie podczas pieczenia zamieszać je słomką lub patyczkiem od szaszłyków. Po upieczeniu kurczaka układamy na talerzu i od razu podajemy. Po jedzeniu nie wyrzucajmy kości – ugotujemy z nich wyjątkowo aromatyczny rosół.

Kurczak pieczony na butelce piwa

Kurczak pieczony na butelce piwa

Kurczak pieczony na butelce piwa

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych