Kurczak mafiozaKurczak mafioza – brzmi groźnie. Niepotrzebnie – jest on łagodny i sycący. Nazwę zobaczyłam w pewnym programie kulinarnym, gdzie podobne danie nosiło właśnie taką mafijną nazwę. Kurczak leżakuje sobie dostojnie na puree ziemniaczanym, skąpany w pieczarkowym sosie. Świetny na rodzinny obiad – nie musimy przygotowywać już do niego surówki.

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków (a w zasadzie tyle ile zazwyczaj używacie na obiad)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 250 g pieczarek
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 1 por (niecały)
  • 200 ml śmietany 30%
  • pół kostki grzybowej lub pieczeniowej
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka mąki
  • kilka łyżek ciepłego mleka
  • 1 łyżka masła
  • pieprz, sól

Pieczarki i cebulę obieramy, a następnie kroimy w cienkie  plasterki. Obieramy też ziemniaki i kroimy w kostkę. Pora kroimy wzdłuż na słupki i odkładamy. Nastawiamy ziemniaki do ugotowania na miękko w posolonej wodzie.

Na patelni natomiast rozgrzewamy olej z dodatkiem łyżki masła i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy jeszcze 1-2 minuty. Zalewamy całość 150 ml wody i rozkruszamy pół kostki grzybowej/pieczeniowej. Mieszamy i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pokrojonym koperkiem – posolimy go na końcu. Jeśli chcemy zagęścić sos – wlejmy do kubeczka 3 łyżki rzadkiego sosu i dodajmy łyżkę mąki. Następnie rozetrzyjmy i z powrotem wrzućmy do sosu – mieszajmy, aż zacznie gęstnieć. Zostawiamy na małym ogniu.

Kurczaka filetujemy. Kroimy na mniejsze części po 1-2 na osobę (nie rozbijamy) i posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kładziemy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy (najlepiej grillową) lub opiekamy w opiekaczu.

Jeśli ziemniaki ugotowały się rozgniećmy je bardzo dokładnie tłuczkiem. Możemy dodać kilka łyżek ciepłego mleka i rozetrzeć. Posypujemy ziemniaki startą gałką muszkatołową do smaku.

Sos zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą i pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię po smażeniu kurczaka, wrzucamy na 1 minutę pokrojony por, w tym czasie nakładamy na talerze puree. Na wierzchu kładziemy usmażonego kurczaka.  Polewamy sosem pieczarkowym. Z patelni zdejmujemy pora i przyozdabiamy.

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
99 kcal 1923 kcal
Węglowodany
10 g 196 g
w tym cukry
1 g 24 g
Tłuszcz
4 g 81 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 11 g
Białko
4 g 84 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 27 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!