Nieskomplikowany, szybki obiad w orientalnym stylu. Orzeźwiający i lekki limonkowy kurczak oraz sycący, smażony ryż stanowią zgrany duet. Możemy serwować go z fasolką szparagową, ogórkami lub bez innych dodatków. Możemy też urozmaicać danie, dodając do marynaty egzotyczne przyprawy: trawę cytrynową, chili czy zastępując tymianek kolendrą. Przyznam, że kurczak gości ostatnio u nas rzadko, jednak w takim wyrazistym wydaniu smakował doskonale.

Kurczak indyk limonkowy z ryżemKurczak limonkowy:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka lub 4 sznycle z indyka
  • sok z ½ limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Smażony ryż:

  • 200 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • 2 łyżki oleju
  • 1 nieduża cebula
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu
  • sól

Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kostek. Dzielimy na pojedyncze piersi, a następnie jeszcze każdą dwa razy wzdłuż, tak aby wyszło łącznie 6 podłużnych kawałków. Każdą porcję lekko rozbijamy tłuczkiem. Możemy użyć także gotowych sznycli. Mięso bardzo lekko solimy (w marynacie będzie sos sojowy) i odkładamy. Przygotowujemy sos. Sok z połowy limonki łączymy z miodem, sosem sojowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz suszonym tymiankiem i imbirem. Dokładnie, energicznie mieszamy. Wkładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy i zostawiamy na 10-20 minut (nie dłużej).

W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu lub minutę krócej w osolonym wrzątku. Cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Dosypujemy czarnuszkę/sezam, mrożony groszek i podsmażamy razem, aż groszek się całkowicie rozmrozi. Wsypujemy ugotowany ryż. Skrapiamy w wielu miejscach sokiem z limonki i podsmażamy 2-3 minuty, ciągle mieszając.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Smażymy kurczaka (resztek sosu nie wylewamy), na dość dużym ogniu przez ok. 5 minut często obracając. Wlewamy resztkę marynaty na patelnię i gotujemy wraz z mięsem, aż sos się lekko zagęści. Od razu podajemy, wraz ze smażonym ryżem i fasolką szparagową lub prostą sałatką z ogórka.

Kurczak indyk limonkowy z ryżem

Kurczak indyk limonkowy z ryżem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!