Kulebiak to popularne danie świąteczne w Rosji. Jest to farsz zawinięty w ciasto drożdżowe lub francuskie. W Polsce tradycyjnie przygotowuje się je na Podlasiu. Najczęściej spotykane kulebiaki to te nadziewane rybą lub kapustą z grzybami. Ja proponuję prostą wersję z łososiem, grzybami, orzechami i jajkiem. Będzie pięknie prezentować się na wigilijnym stole.
Składniki:
- 500 g filetu z łososia bez skóry
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w jednym płacie
- 0,5 pora
- 2 cebule
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 jajka ugotowane na twardo i 1 surowe
- 50 g suszonych grzybów
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki oleju z dodatkiem czosnku (np. Kujawski ze smakiem)
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka soku z cytryny
- mak do dekoracji
- sól
- pieprz
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie jajka gotujemy na twardo. Łososia kroimy w 2cm kostkę, a następnie solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z czosnkiem i podsmażamy rybę po jednej minucie z dwóch stron. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię dolewamy jeszcze dwie łyżki oleju i podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebule i odsączone, posiekane grzyby. Dodajemy pokrojony w plasterki por i rozdrobnione orzechy włoskie. Farsz solimy i pieprzymy. Podsmażymy ok. 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka oraz posiekany koperek. Mieszamy i próbujemy farszu czy jest odpowiednio doprawiony. Na końcu wlewamy śmietankę i mieszamy.
Z ciasta francuskiego odkrawamy pasek z którego wytniemy dekoracje. Na połowie płata rozkładamy kawałki łososia zostawiając margines po bokach. Na łososia nakładamy farsz i przykrywany drugą częścią płatu. Formujemy rulon. Z odłożonego kawałka ciasta wycinamy nożem lub foremką do ciastek ozdobne kształty np. gwiazdki. Kulebiak i gwiazdki smarujemy rozmąconym jajkiem. Gwiazdki posypujemy makiem i układamy na cieście. Kulebiak z łososiem zapiekamy przez 25 minut w 190ºC. Kulebiak można przygotować wcześniej, a zapiec przed podaniem.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać. |
Wygląda wspaniale, szczególnie te gwiazdki z maku:)
Ciekawe dodatki.
Och, jaki on piękny!
prawdziwe cudo:)
Jeszcze nigdy nie jadłam kulebiaka. Ale sam fakt – ciacho napchane takimi pysznościami – musi być pyszne! :))
Ja jeszcze nigdy nie jadłam kulebiaka więc z chęcią bym spróbowała. A Twój wyszedł śliczny 🙂
Wygląda genialnie! Nie jest może to szybki przepis, ale z tego co patrzę na zdjęciach – warto spróbować i poświęcić mu czas. Tym bardziej mnie kusi, bo nigdy czegoś takiego nie jadłam 😉
Robiliśmy kiedyś w szkole na wigilię klasową (chodziłam do technikum gastronomicznego), był naprawdę pyszny. W domu jakoś mama nigdy nie robiła. Mam już przepis więc wypróbuję:)
Na bogato 🙂 Wspaniale skomponowany farsz.
Cudo. Tylko tyle napiszę, bo więcej nie trzeba. Chciałabym, żeby na moim stole zagościł tak reprezentatywny kulebiak!: )
Za każdym razem jak jestem tutaj u Ciebie zachywcam się co rusz lepszym przepisem, piękniejszymi zdjęciami… ale bym się poczęstowała takim kulebiakeim
No tak, jak zwykle. Muszę sobie zapamiętać, że do Ciebie należy w śliniaku przychodzić ;D
No i gdzie mój niezwykle błyskotliwy oraz dowcipny komentarz? 😉
Wpadł do moderacji 🙂
do trzech razy sztuka… gdzie moje komentsy!?
Są wszystkie 🙂
Robiłam kiedyś kulebiaka, ale całkiem innego: z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami. Twój wygląda bardzo apetycznie. Fajny pomysł z dekoracją w postaci tych uroczych gwiazdek 🙂
Nigdy nie jadłam, musi być przepyszny:)
Każdy kulebiak jest smaczny 😀
Wygląda fantastycznie !!!
Dopadłam Cię i nominowałam do Liebster Blog Award 🙂 Zapraszam na: http://zjedzmnie.blox.pl/2013/11/Liebster-Award.html 🙂 Gdzie czeka na Ciebie krótkie info wprowadzające i 11 pytań. A więc owocnego stukania w klawiaturkę 😀
Dziękuję za wyróżnienie 😉
wygląda tak apetycznie, że mam ochotę go zjeść teraz:)
Fantastyczny! Do tej pory najczęściej dodawałam wędzonego łososia, ale przetestuję Twój kulebiak 🙂
Kiedys miałam okazję spróbować i bardzo mi smakował, z łososiem zapewne lepszy 🙂
No proszę cię prosta wersja z łososiem, grzybami, orzechami to jest ciasto na wypasie 😀 a nie tam prosta wersja. Super!
Robiłam już kapustę z grzybami w cieście francuskim ale nie wiedziałam, że to kulebiak…;)! Twój kulebiak wygląda bardzo świątecznie i oczywiście bardzo apetycznie!