Krem makowyZ ilości odwiedzin na blogu wynika, że tak jak ja lubicie desery z makiem (tort makowy ma największą ilość odsłon!). Dziś przedstawiam makowy deser staropolski, jadany głównie na Kujawach – krem makowy. Cudze chwalicie swego nie znacie – dopiero nie dawno o nim usłyszałam, a jest wcale nie gorszy od zachodnich deserów-kremów. Idealny na świąteczny stół.

Składniki:

  • szklanka maku (sparzony, ugotowany i zmielony przez maszynkę lub gotowy mielony z torebki)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 białka jajek
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • aromat migdałowy – kilka kropel
  • 2 małe łyżeczki żelatyny
  • 4-6 kruchych ciasteczek z czekoladą (np. Digestive)
  • płatki migdałowe do dekoracji

W jednej misce ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru, a w drugiej pianę z białek. Do śmietany dodajemy mak, aromat i rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody żelatynę. Delikatnie dokładamy po 3 łyżki piany z białek i mieszamy. Do szklanek, kieliszków lub pucharków (kremu wyjdzie na 4-6 sztuk w zależności od naczynia) rozkruszamy ciasteczka z czekoladą. Na wierzch nakładamy krem i dekorujemy go płatkami migdałowymi. Przed spożyciem należy do schłodzić przez co najmniej 3 godziny w lodówce.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!