Choć w całej Polsce już dawno zapanowało truskawkowe szaleństwo, to dopiero niedawno pojawiły się u mnie polskie, słodkie truskawki w dostępnych cenach. Są dwa desery z tych owoców, które mogłabym jeść na okrągło – pierwszym z nich jest kruszonka z budyniem. Najbardziej lubię zapiekać kruszonkę w kokilkach – wtedy robię część porcji i mam jednorazowy, szybki deser – wyrabianie kruszonki trwa nie dłużej niż 3 minuty (a może to za nas zrobić melakser). W ciągu ostatniego tygodnia jadłam już ją kilka razy 🙂
Składniki:
- kilka truskawek na osobę
- 1,5 szklanki mleka
- budyń waniliowy
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 3/4 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- bułka tarta (opcjonalnie)
Gotujemy szklankę mleka w rondelku. W pozostałej połowie szklanki mleka rozpuszczamy pół opakowania budyniu (jeśli jest bez cukru trzeba posłodzić). Budyń dodajemy do gorącego mleka i stale mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Robimy kruszonkę. Palcami (lub za pomocą melaksera) robimy zacierki z masła, mąki, cukru i cukru wanilinowego, do czasu połączenia się składników (jeśli kruszonka ma być bardziej fit – zastąpmy cukier puder cukrem trzcinowym, wanilinowy – szczyptą cynamonu, a niewielką część mąki otrębami). Gdy kruszonka będzie wyrobiona oddzielamy połowę i wykładamy nią dno 4 kokilek (lub małej tortownicy) – dociskając ją do dna tak, aby powstał kruchy spód. Wstawiamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty. W tym czasie kroimy truskawki na pół. Wyciągamy kokilki z piekarnika i kładziemy budyń – tyle aby zakrył dno. Budyń możemy (nie musimy) posypać odrobiną bułki tartej, która wchłonie nadmiar wody z truskawek. Układamy pokrojone truskawki i posypujemy je pozostałą kruszonką. Zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło.
Przepadam za kruszonkami… Akurat truskawki lubię na surowo, z wyjątkiem deserku, który nie wiem jak się nazywa, ale jest przepyszny – chodzi mi o truskawki zapieczone krótko pod koglem-moglem 😉
Pamiętam taki deserek! A kruszonki uwielbiam właśnie najbardziej z owocami leśnymi – truskawkami, jagodami, jeżynami – ale wiele owoców pod nimi smakuje wyśmienicie 🙂
Wyśmienity deser! Miła odmiana dla ciasta z truskawkami, sernika z truskawkami, ciasteczek z truskawkami itd 😀
Z budyniem jeszcze nie probowalam, a jestem zdeklarowanym crumbloholikiem, wiec pewnie by mi smakowalo 🙂
Pyszności i to do tego w takich małych kokilkach. Od razu poporcjowane. Super 😀
Wyśmienite crumble, każdy owoc jest doskonały do tego deseru, ja np. lubię też z jabłkami 🙂
poproszę! ale kusisz tak wieczorkiem xd
A truskawki u mnie rośną w ogródku ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Od dawna chodzi za mną taki deser! Niesamowicie pysznie wygląda, zapisuję, na pewno zrobię!!!
Uwielbiam kruszonkę, a taki kruszonkowy deser i to jeszcze z truskawkami musi być pyszny;)
To jest to, co tygryski lubią najbardziej!:) truskawki, budyń, kruszonka- zawsze!:D
Wygląda naprawdę pysznie! 😉
Mmmm… pychotka;) koniecznie muszę wypróbować, zwłaszcza gry truskawki w pełni;)
Wypróbowałam przepis i wyszło bardzo smacznie! 🙂
Zabieram się za ten deserek:)