Tradycyjny kruchy placek z truskawkami – niebo w gębie. W tym cieście wszystko współgra idealnie. Zawsze jadałam je u cioci Ewy, której dziękuje za przepis. Takie ciasta bez wątpienia powinny być polską wizytówką – nie tylko ze względu na barwy ;).

Kruchy placek z truskawkamiCiasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki adwokatu (ajerkoniaku)
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)

Wierzch:

  • ok. 1/2 kg truskawek
  • 2 truskawkowe galaretki

Przygotowujemy galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dość duża blaszka – ok. 35cmx25cm.) i zapiekamy w 200ºC do czasu, aż ciasto zacznie lekko rumienić się – możemy również sprawdzać ciasto patyczkiem. Nie pieczmy ciasta na brązowo – będzie zbyt twarde.

Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe pół szklanki należy zmiksować z mąkami, ajerkoniakiem i żółtkiem. Wylewamy miksturę na gorące mleko i bardzo energicznie mieszamy do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Wstawiamy na trochę do lodówki. Na wystudzone ciasto nakładamy krem. Układamy na nim umyte i pozbawione szypułek truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, aż galaretka całkowicie stężeje.

Z nadmiarowych białek polecam zrobić piegusa lub tort Pavlovej.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych