Kruche ciasteczka z bezą, choć powstały przez przypadek, zniknęły w kilka godzin. Są wyjątkowo kruchutkie, słodkie i bardzo maślane w smaku. Rozwesela je kolorowa posypka kojarząca mi się z kinderbalem – wypiek powinien spodobać się dzieciom. Zrobiłam je w malakserze, więc szybko były gotowe. Są bardzo uzależniające – sama nie wiem kiedy je podjadałam. Po wykonaniu serii ćwiczeń upiekę je jeszcze raz, a co!
Kruche ciasteczka:
- 200 g zimnego masła (1 kostka)
- 2 żółtka jaj (lub 1 całe jajko, jeśli do bezy zostały nam białka z innego wypieku)
- 2 szklanki mąki + 3 łyżki (320 g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 2 białka jaj
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kolorowa posypka cukrowa
Wszystkie składniki na kruche ciasteczka wkładamy do malaksera (lub pojemnika blendera z końcówką do siekania) i blendujemy, aż składniki się rozdrobnią i połączą. Jeśli robimy ciasto ręcznie: mąkę należy wymieszać z cukrem i proszkiem, a następnie posiekać nożem z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka dodajemy żółtka i krótko wyrabiamy – ciasto zagniatane rękoma trzeba potrzymać przez 15-20 minut w lodówce. Jeśli zagnietliśmy ciasto w maszynie (nie ogrzało się od ciepła rąk), przechodzimy do następnego kroku.
Z ciasta odrywamy po małym kawałku i toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego (wychodzi ok. 30-35 kulek). Kulki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia, na około 15 minut. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Dużą blachę (taką od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kulki, zachowując odstępy i lekko spłaszczamy otwartą dłonią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Powoli stopniowo dosypujemy cukier puder. Miksujemy jeszcze dwie minuty. Wyjmujemy blachę z gorącymi ciasteczkami i nakładamy na każde ciastko łyżeczkę piany z białek. Wszystkie ciastka posypujemy po wierzchu kolorową posypką cukrową. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze około 11-14 min. Wyłączamy i zostawiamy kruche ciasteczka z bezą w zamkniętym piekarniku na około 20 min.
PS: Te ciasteczka nadają się także do wycinania foremką – pod warunkiem, że schłodzimy masę przez około godzinę w lodówce przed wałkowaniem.
Podoba mi się.
Mam blender z pojemnikiem i zrobienie teraz kruchego ciasta to pestka. Na tartę z rabarbarem, czy jakąkolwiek inną już tak robiłam. Dzięki za pomysł 🙂
Podobają mi się te ciasteczka 🙂
to połączenie 2w1 podoba mi się! 🙂
Takie przypadki w kuchni są najlepsze 🙂 Ciasteczka wyglądają przepysznie!
mniam! są idealne!
Mniam 🙂 wprasza się na porcję 🙂
Świetne ciasteczka, bardzo chętnie bym takie zjadła 🙂
Ale łatwy przepis, z pewnością go wypróbuje, świetne ciasteczka do kawy .
Sładkie maleństwa, częstuję sie i zmykam:)
Wyglądają uroczo 🙂 Nic dziwnego, że zniknęły tak szybko 😀
bardzo urocze ciastka! niejeden łasuch będzie sięgał po kolejne;)
Dla mnie idealne, dwie rzeczy, które uwielbiam w jednym ciastku 😀
Fajne.
Genialny pomysł na ciasteczka!
Ciasteczka wyglądają na przepyszne, ja mam bardzo podobny przepis i również uwielbiam taki deserek !!!!
Bezy wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Super te ciasteczka i ta beza to jak wisienka na torcie. Uwielbiam wszystko bezowe. A takie maleństwa to dobry pomysł na małe co nieco 🙂
Urocze słodziaki 🙂
Wyobrażam sobie, jak szybko musiały znikać…kilka takich ciasteczek do kawy, sama przyjemność 🙂
świetne są te ciasteczka
Śliczności 🙂
Wyglądają pięknie 😀
Pyszne maleństwa 🙂
Wyglądają tak uroczo i na pewno są palce lizać ! 🙂
Prezentacja na 102, a do tego przecudowna beza!
uroczo wyglądają z tą posypką
Ha, ciasteczek jeszcze nie robiłam, ale wyjątkowo spasował mi przepis na kruche ciasto;)
Konkretnie ilość i proporcje. Od dłuższego czasu gdy robię kruche ciasto to stąd właśnie.
Np. szarlotka– ostatnio co drugi dzień, w końcu są wakacje:)
Cudna szarlotka! Narobiłaś mi ochoty! 😀
Trochę zmodyfikowane bo z powidłami, ale przepis zachowany wyszły przepyszne