Kruche ciasteczka z beząKruche ciasteczka z bezą, choć powstały przez przypadek, zniknęły w kilka godzin. Są wyjątkowo kruchutkie, słodkie i bardzo maślane w smaku. Rozwesela je kolorowa posypka kojarząca mi się z kinderbalem – wypiek powinien spodobać się dzieciom. Zrobiłam je w malakserze, więc szybko były gotowe. Są bardzo uzależniające – sama nie wiem kiedy je podjadałam. Po wykonaniu serii ćwiczeń upiekę je jeszcze raz, a co!

Kruche ciasteczka:

  • 200 g zimnego masła (1 kostka)
  • 2 żółtka jaj (lub 1 całe jajko, jeśli do bezy zostały nam białka z innego wypieku)
  • 2 szklanki mąki + 3 łyżki (320 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 2 białka jaj
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kolorowa posypka cukrowa

Wszystkie składniki na kruche ciasteczka wkładamy do malaksera (lub pojemnika blendera z końcówką do siekania) i blendujemy, aż składniki się rozdrobnią i połączą. Jeśli robimy ciasto ręcznie: mąkę należy wymieszać z cukrem i proszkiem, a następnie posiekać nożem z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka dodajemy żółtka i krótko wyrabiamy – ciasto zagniatane rękoma trzeba potrzymać przez 15-20 minut w lodówce. Jeśli zagnietliśmy ciasto w maszynie (nie ogrzało się od ciepła rąk), przechodzimy do następnego kroku.

Z ciasta odrywamy po małym kawałku i toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego (wychodzi ok. 30-35 kulek). Kulki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia, na około 15 minut. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Dużą blachę (taką od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kulki, zachowując odstępy i lekko spłaszczamy otwartą dłonią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.

Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Powoli stopniowo dosypujemy cukier puder. Miksujemy jeszcze dwie minuty. Wyjmujemy blachę z gorącymi ciasteczkami i nakładamy na każde ciastko łyżeczkę piany z białek. Wszystkie ciastka posypujemy po wierzchu kolorową posypką cukrową. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze około 11-14 min. Wyłączamy i zostawiamy kruche ciasteczka z bezą w zamkniętym piekarniku na około 20 min.

PS: Te ciasteczka nadają się także do wycinania foremką – pod warunkiem, że schłodzimy masę przez około godzinę w lodówce przed wałkowaniem.

Kruche ciasteczka z bezą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych