Kruche ciasteczka z bezą

Kruche ciasteczka z beząKruche ciasteczka z bezą, choć powstały przez przypadek, zniknęły w kilka godzin. Są wyjątkowo kruchutkie, słodkie i bardzo maślane w smaku. Rozwesela je kolorowa posypka kojarząca mi się z kinderbalem – wypiek powinien spodobać się dzieciom. Zrobiłam je w malakserze, więc szybko były gotowe. Są bardzo uzależniające – sama nie wiem kiedy je podjadałam. Po wykonaniu serii ćwiczeń upiekę je jeszcze raz, a co!

Kruche ciasteczka:

  • 200 g zimnego masła (1 kostka)
  • 2 żółtka jaj (lub 1 całe jajko, jeśli do bezy zostały nam białka z innego wypieku)
  • 2 szklanki mąki + 3 łyżki (320 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 2 białka jaj
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kolorowa posypka cukrowa

Wszystkie składniki na kruche ciasteczka wkładamy do malaksera (lub pojemnika blendera z końcówką do siekania) i blendujemy, aż składniki się rozdrobnią i połączą. Jeśli robimy ciasto ręcznie: mąkę należy wymieszać z cukrem i proszkiem, a następnie posiekać nożem z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka dodajemy żółtka i krótko wyrabiamy – ciasto zagniatane rękoma trzeba potrzymać przez 15-20 minut w lodówce. Jeśli zagnietliśmy ciasto w maszynie (nie ogrzało się od ciepła rąk), przechodzimy do następnego kroku.

Z ciasta odrywamy po małym kawałku i toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego (wychodzi ok. 30-35 kulek). Kulki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia, na około 15 minut. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Dużą blachę (taką od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kulki, zachowując odstępy i lekko spłaszczamy otwartą dłonią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.

Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Powoli stopniowo dosypujemy cukier puder. Miksujemy jeszcze dwie minuty. Wyjmujemy blachę z gorącymi ciasteczkami i nakładamy na każde ciastko łyżeczkę piany z białek. Wszystkie ciastka posypujemy po wierzchu kolorową posypką cukrową. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze około 11-14 min. Wyłączamy i zostawiamy kruche ciasteczka z bezą w zamkniętym piekarniku na około 20 min.

PS: Te ciasteczka nadają się także do wycinania foremką – pod warunkiem, że schłodzimy masę przez około godzinę w lodówce przed wałkowaniem.

Kruche ciasteczka z bezą

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Kruche ciasteczka z bezą

  1. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Podoba mi się.
    Mam blender z pojemnikiem i zrobienie teraz kruchego ciasta to pestka. Na tartę z rabarbarem, czy jakąkolwiek inną już tak robiłam. Dzięki za pomysł 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Podobają mi się te ciasteczka 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    to połączenie 2w1 podoba mi się! 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku marcelina napisał/a:

    Takie przypadki w kuchni są najlepsze 🙂 Ciasteczka wyglądają przepysznie!

  5. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    mniam! są idealne!

  6. Natalia - Poezja Smaku Kolizje Smakow napisał/a:

    Mniam 🙂 wprasza się na porcję 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Świetne ciasteczka, bardzo chętnie bym takie zjadła 🙂

  8. Ale łatwy przepis, z pewnością go wypróbuje, świetne ciasteczka do kawy .

  9. Natalia - Poezja Smaku AZgotuj napisał/a:

    Sładkie maleństwa, częstuję sie i zmykam:)

  10. Wyglądają uroczo 🙂 Nic dziwnego, że zniknęły tak szybko 😀

  11. Natalia - Poezja Smaku Obiad gotowy! napisał/a:

    bardzo urocze ciastka! niejeden łasuch będzie sięgał po kolejne;)

  12. Natalia - Poezja Smaku Łukasz napisał/a:

    Dla mnie idealne, dwie rzeczy, które uwielbiam w jednym ciastku 😀

  13. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Genialny pomysł na ciasteczka!

  14. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    Ciasteczka wyglądają na przepyszne, ja mam bardzo podobny przepis i również uwielbiam taki deserek !!!!

  15. Natalia - Poezja Smaku naleśniki napisał/a:

    Bezy wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Super te ciasteczka i ta beza to jak wisienka na torcie. Uwielbiam wszystko bezowe. A takie maleństwa to dobry pomysł na małe co nieco 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Urocze słodziaki 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Wyobrażam sobie, jak szybko musiały znikać…kilka takich ciasteczek do kawy, sama przyjemność 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    świetne są te ciasteczka

  20. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Śliczności 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Wyglądają pięknie 😀

  22. Natalia - Poezja Smaku cookiemonster napisał/a:

    Wyglądają tak uroczo i na pewno są palce lizać ! 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    Prezentacja na 102, a do tego przecudowna beza!

  24. Natalia - Poezja Smaku Kaś napisał/a:

    uroczo wyglądają z tą posypką

  25. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Ha, ciasteczek jeszcze nie robiłam, ale wyjątkowo spasował mi przepis na kruche ciasto;)
    Konkretnie ilość i proporcje. Od dłuższego czasu gdy robię kruche ciasto to stąd właśnie.
    Np. szarlotka- ostatnio co drugi dzień, w końcu są wakacje:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)