Krewetki z chorizoNigdy nie byłam w Hiszpanii. Ale bardzo bym chciała, dlatego za pomocą prostych, hiszpańskich smaków mogę choć na chwilę przenieść się do tego słonecznego kraju. Krewetki z chorizo w maślanym sosie na bazie wina i wędzonej papryki zapewniły mi całkiem miły, piątkowy wieczór. W tym daniu zdecydowanie tak samo jak dobre krewetki, ważna jest świeżutka bagietka, którą można maczać w sosie – istny obłęd! Przystawka dla czterech osób lub lekki obiad dla dwóch.

Krewetki z chorizo:

  • 500 g surowych krewetek (szarych) – świeżych lub mrożonych
  • 200 g dobrej jakości chorizo
  • 100 g masła
  • 80 ml białego, wytrawnego wina
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • mały pęczek natki kolendry lub pietruszki
  • do podania: świeża bagietka

Jeśli używamy mrożonych krewetek, rozmrażamy je przez noc w lodówce, a następnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obieramy je z pancerzy, pozbywamy się też głów, odnóży (ogonki można zostawić dla dekoracji, ale gdy nie robię zdjęć, zazwyczaj też je wyrzucam). Ostrym nożem nacinamy krewetkę wzdłuż z obu stron i wyjmujemy przewód pokarmowy i wydalniczy (takie czarne nitki). Jeśli nie przepadacie za obieraniem krewetek, można kupić już oczyszczone.

Chorizo kroimy w plasterki. Podsmażamy je na dużej patelni (suchej) przez ok. 2-3 minuty z każdej strony lub do czasu, aż się zarumieni i lekko skarmelizuje. Zdejmujemy je wtedy, a na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy krewetki i smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony – w międzyczasie na patelnię wyciskamy czosnek i wsypujemy wędzoną paprykę. Mieszamy całość, dodajemy z powrotem chorizo i wlewamy białe wino. Pozwalamy się mu zagotować. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Gotujemy nie dłużej niż 2 minuty, posypujemy intensywnie natką kolendry lub pietruszki i od razu podajemy wraz z kawałkami świeżej bagietki.

Krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!