Kremowa kawa z awokadoKremowa kawa z awokado to napój o zupełnie wyjątkowym smaku. Słodka, o cudownej konsystencji – dająca mnóstwo energii (u mnie, zamiast kofeiny, dodatkowej mocy dodaje inulina z kawy zbożowej Inka z błonnikiem). Pomysł łączenia kawy ze zdrowym awokado i gęstym mlekiem skondensowanym pochodzi z Indonezji (nazywa się Es Alpukat). Koktajl ten jest tam bardzo popularny. Nic dziwnego – jest przepyszny! A do tego zdrowy i bardzo prosty do przygotowania. Trend ten powoli przychodzi do Europy. Taką kawę najlepiej wypić na drugie śniadanie – jest wyjątkowo sycąca, ale równie świetnie sprawdzi się jako zdrowy deser, ponieważ bardzo przypomina aksamitny mus kawowy. Jestem ciekawa kto odważy się spróbować!

Kremowa kawa z awokado:

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 100 ml skondensowanego mleka słodzonego (niepełne pół szklanki)
  • 200 ml wrzątku (niepełna szklanka)
  • 3 płaskie łyżeczki kawy (u mnie zbożowa Inka z błonnikiem)
  • 1-2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie: melasa lub syrop daktylowy

We wrzątku rozpuszczamy 3 płaskie łyżeczki kawy Inki. Odstawiamy. Awokado wydrążamy łyżeczką, wyrzucamy pestkę i blendujemy za pomocą ręcznego blendera wraz z mlekiem skondensowanym i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Zaczynamy powoli, cienką strużką dolewać kawę ciągle miksując blenderem (nie trzeba jej studzić). Przelewamy napój do dwóch filiżanek lub jednej wysokiej szklanki. Wierzch możemy ozdobić melasą lub syropem daktylowym. Od razu podajemy. W wyjątkowo ciepłe dni kawę możemy podawać mocno schłodzoną z kostkami lodu. Jeśli lubicie, kawę można podać także z odrobiną cynamonu.

Kremowa kawa z awokado

Kremowa kawa z awokado

Kremowa kawa z awokado

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!