Krem z kalafiora z kurkami to zupa, która już dawno weszła na stałe do naszego menu. Przepis to mała modyfikacja receptury Gordona Ramsay’a, którą poznałam na Kwestii Smaku i która gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki Krem z kalafioranadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako przystawka na eleganckie przyjęcia, jak i na spotkania w rodzinnym gronie, ponieważ wychodzi jej dość spory garnek. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby zupa komuś nie smakowała, dlatego szczególnie polecam.

Składniki:

  • 1 duży kalafior (około 1,3 kg)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 25 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 600 ml mleka
  • 150 ml śmietany 30%
  • ok. 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

  • 250 – 300 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki

Kalafior oczyszczamy – usuwamy liście, wycinamy głąb, rozdzielamy warzywo na różyczki i wkładamy je do dużego garnka. Ziemniaka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kalafiora wraz z masłem i dwoma łyżkami oliwy. Podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż warzywa zaczną lekko skwierczeć. Przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną.

Wlewamy bulion warzywny. Po zagotowaniu wlewamy mleko i na małym ogniu ponownie czekamy, aż zupa się zagotuje. Doprawiamy wtedy solą, pieprzem oraz aromatyczną gałką. Gotujemy bez przykrycia przez 10 – 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy na gładko za pomocą blendera. Krem z kalafiora można przetrzeć przez sito, aby był aksamitny, ale jeśli mamy dobry blender nie ma takiej potrzeby. Próbujemy czy krem trzeba dodatkowo doprawić.

Kurki oczyszczamy z piachu (najlepiej za pomocą delikatnej szczoteczki), dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem. Smażymy kurki, aż zaczną się rumienić. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na każdą porcję zupy i posypujemy szczypiorkiem.

Krem z kalafiora

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!