Krajanka z rabarbarem (placek z rabarbarem)Lubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki taką samą ilością mąki). Składniki na 9 kwadratowych kawałków. Przepis od Donny Hay.

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 100 g rozpuszczonego masła (1/2 kostki)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (do ciasta)
  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru (do rabarbaru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g zimnego pokrojonego masła (1/2 kostki)

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wiórki, cukier puder i proszek. Mieszamy łyżką. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko. Mieszamy ponownie do połączenia składników. Kwadratową formę o bokach od 20 do 22 cm wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i wylepiamy nim dno. Wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wstawiamy ciasto i pieczemy 20 minut (do zezłocenia).

Podczas gdy spód się piecze, odkrawamy liście rabarbaru (są niejadalne), a łodygi kroimy na 1-centymetrowe plasterki. Do rabarbaru dodajemy cukier i wanilię. Mieszamy.  Przygotowujemy także kruszonkę. Wszystkie jej składniki należy wygnieść palcami, aż kruszonka będzie miała jednolity kolor.

Na upieczony spód przekładamy rabarbar. Wyrównujemy. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Upieczone ciasto z rabarbarem kroimy na kwadraty – możemy podawać z lodami lub śmietaną. Najlepsze jeszcze ciepłe!

Krajanka z rabarbarem (placek z rabarbarem)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!