Dziś obiadowe danie z mnóstwem warzyw – wegetariańskie kotlety z soczewicy i marchewki podane z chrupiącą surówką z pora. Do tego lekki sos na bazie jogurtu i koperku, w którym możemy maczać kotleciki. Potrawa powinna przypaść do gustu nawet zatwardziałym mięsożercom – jest pełna smaku, a soczewica nadaje sytości, której często brakuje w obiadach wege. Takie kotlety to także świetny sposób na przemycenie warzyw niejadkom – ukryte już tak nie przeszkadzają. Spróbujcie sami. Do dania polecam surówkę. Oczywiście zamiast surówki z pora można dać dowolną – z selera, z marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować.

Kotlety z soczewicy i marchewkiKotlety z soczewicy i marchewki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki (białe i zielone części)
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • do podania: jogurt grecki z wyciśniętym dużym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i odrobiną soku z cytryny oraz solą i pieprzem

Surówka z pora:

  • 1 duży por
  • 1 mała marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 kalarepa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Kotlety z soczewicy i marchewki: Soczewicę płuczemy na sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwoma szklankami wrzątku z czajnika, dodajemy dużą szczyptę soli i gotujemy przez 15 minut. Przelewamy na sitku zimną wodą i zostawiamy do wystudzenia. Marchewki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i bardzo drobno kroimy, trzemy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Dymki drobno kroimy. Soczewicę wkładamy do miski. Dodajemy warzywa: marchewki, dymki oraz paprykę. Wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy kurkumę i curry. Przyprawiamy sporą ilością soli i świeżo mielonym pieprzem. Wyrabiamy ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Próbujemy czy masa nie jest mdła i czy nie potrzebuje więcej przypraw. Gdy jest dobra, dodajemy bułkę tartą i jajko – wyrabiamy. Dłonie zwilżamy i formujemy okrągłe lub owalne kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju lub oliwie – aż będą brązowe z obu stron.

Surówka z pora: Z pora odcinamy zielone części i zdejmujemy wierzchnią warstwę – nie będą potrzebne. Resztę kroimy na półplasterki. Wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Zostawiamy na chwilę, aby woda odciekła. W tym czasie marchewkę, jabłko i kalarepę obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Dodajemy do nich pora. Mieszamy. Do malutkiego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Zakręcamy słoiczek i kilkukrotnie mocno wstrząsamy. Dodajemy zawartość do surówki i mieszamy.

Kotlety z soczewicy i marchewki z surówką z pora

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!