W Święta piekarnik chodzi non-stop. Też tak macie? Nic straconego. Gdy pieką się pasztety i mięsa, możemy w tym samym czasie przygotować pyszne ciasto. Kostka piernikowa nie wymaga pieczenia, ale w smaku jest tak wspaniała, że może przebić nawet tradycyjny piernik. Jestem pewna, że większość osób nawet nie domyśli się, że jej podstawą ją kakaowe herbatniki. Nabierają szczególnego smaku namoczone w kawie zbożowej Kostka piernikowa (piernik bez pieczenia)Ince (aby ciasto mogli spożywać także najmłodsi) z dodatkiem cynamonu i przyprawy korzennej. Piernik bez pieczenia można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Użyjcie do niego domowych powideł śliwkowych, a jeszcze bardziej zyska na smaku!

Krem:

  • 1 litr tłustego mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 krople ekstraktu lub aromatu migdałowego
  • 2 żółtka
  • 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • ok. 500-600 g herbatników kakaowych
  • 1 słoik dżemu śliwkowego lub z czarnej porzeczki (ok. 250 g)
  • 1 szklanka zaparzonej kawy zbożowej Inki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez dodatku mąki)
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe

Przygotowujemy budyń: z litra mleka odlewamy 250 ml (1 szklanka), a pozostałe mleko zagotowujemy w rondelku wraz z cukrem i ekstraktem/aromatem migdałowym. Żółtka miksujemy lub blendujemy ręcznym blenderem wraz z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i odłożoną szklanką mleka – aż całość się połączy. Wlewamy miksturę z żółtek i mąki na gotujące się mleko jednocześnie intensywnie mieszając. Gotujemy, ciągle mieszając (dotykając łyżką dna), aż masa się ponownie zagotuje i mocno zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy z ognia, nakrywamy folią spożywczą lub aluminiową tak, aby dotykała powierzchni budyniu i zostawiamy do całkowitego ochłodzenia (w zimne dni najlepiej wystawić rondel na balkon lub parapet). Budyń można ugotować też wieczorem i zostawić w temperaturze pokojowej do rana. Gdy budyń będzie całkowicie wystudzony, miksujemy na puch miękkie masło. Dodajemy po łyżce budyniu, ciągle miksując, aż do wykończenia.

Zaparzamy ok. 3-4 łyżeczki Inki w szklance gorącej wody. Dodajemy cynamon i przyprawę korzenną – mieszamy. Blachę (ok. 28×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie kakaowe herbatniki (suche). Rozkładamy kilka łyżek masy i delikatnie wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę herbatników, ale tym razem każdy herbatnik zamaczamy na sekundę w kawie i strząsamy nadmiar płynu. Herbatniki smarujemy dżemem i znów nakładamy masę budyniową. Układamy następną warstwę namoczonych herbatników i masy (dżemu już nie potrzeba). Ostatecznie powinniśmy otrzymać 4 warstwy herbatników, które na wierzchu smarujemy cienko masą. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Wkładamy na 5-6 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Kostka piernikowa (piernik bez pieczenia)

Kostka piernikowa (piernik bez pieczenia)

Kostka piernikowa (piernik bez pieczenia)

Kostka piernikowa (piernik bez pieczenia)

Kostka piernikowa (piernik bez pieczenia)

Kostka piernikowa (piernik bez pieczenia)

Kostka piernikowa (piernik bez pieczenia)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych