Koreczki z sera pleśniowego bazują na sprawdzonym, klasycznym połączeniu. Ser, orzechy i winogrona pysznie ze sobą współgrają – nie potrzeba nic więcej. Taka przekąska jest szczególnie polecana na przyjęcia, gdzie do picia podajemy wino. Nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i jest gotowa błyskawicznie – możemy przygotować ją na ostatnią chwilę. Postawmy tylko na ser pleśniowy jak najwyższej jakości, ponieważ gra pierwsze skrzypce.
Koreczki z sera pleśniowego i winogron:
- ser z niebieską pleśnią (np. roquefort czy gorgonzola)
- białe winogrona (najlepiej bezpestkowe)
- połówki orzechów włoskich
- wykałaczki
Ser pleśniowy kroimy w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm lub prostokąty 1 x 2 cm. Na kawałku sera układamy połówkę orzecha, na nim umyte winogrono i spinamy całość wykałaczką. Koreczki można przygotować nawet dzień wcześniej. Przed podaniem przechowujemy w lodówce – szczelnie przykryte.
Dodatkowo: Część winogron możemy zamienić na połówki suszonych daktyli. Będą również intrygująco smakować! Zamiast sera z niebieską pleśnią możemy użyć także łatwo dostępnego camemberta.
fajna przekąska; Wszystkiego dobrego w nowym roku
Danie z orzechami, serem pleśniowym i winogronem jest przepyszne, więc te korki również muszą być bardzo smaczne!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Ja bym na jednym nie mogła poprzestać, super!
Takie proste, a takie efektowne. Najlepszy rodzaj przepisów imprezowych – mało roboty, a smakuje każdemu, i do tego robi wrażenie! Pozdrawiam
super połączenie smaków 🙂
Nigdy nie jadałem sera pleśniowego, może czas to zmienić 😀
Często robię takie na imprezy. Rzeczywiście sprawdzają się świetnie.
Świetny przepis 🙂
Zapraszam na mój serwis FaniSyberia
Proste, szybkie i smaczne 🙂
Szybka i smaczna przekąska 😉