Koreczki z sera pleśniowego i winogronKoreczki z sera pleśniowego bazują na sprawdzonym, klasycznym połączeniu. Ser, orzechy i winogrona pysznie ze sobą współgrają – nie potrzeba nic więcej. Taka przekąska jest szczególnie polecana na przyjęcia, gdzie do picia podajemy wino. Nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i jest gotowa błyskawicznie – możemy przygotować ją na ostatnią chwilę. Postawmy tylko na ser pleśniowy jak najwyższej jakości, ponieważ gra pierwsze skrzypce.

Koreczki z sera pleśniowego i winogron:

  • ser z niebieską pleśnią (np. roquefort czy gorgonzola)
  • białe winogrona (najlepiej bezpestkowe)
  • połówki orzechów włoskich
  • wykałaczki

Ser pleśniowy kroimy w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm lub prostokąty 1 x 2 cm. Na kawałku sera układamy połówkę orzecha, na nim umyte winogrono i spinamy całość wykałaczką. Koreczki można przygotować nawet dzień wcześniej. Przed podaniem przechowujemy w lodówce – szczelnie przykryte.

Dodatkowo: Część winogron możemy zamienić na połówki suszonych daktyli. Będą również intrygująco smakować! Zamiast sera z niebieską pleśnią możemy użyć także łatwo dostępnego camemberta.

Koreczki z sera pleśniowego i winogron

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!