Konfitura z fig - dżem figowyKonfitura z fig smakuje wybornie nie tylko na świeżej chałeczce czy z croissantami. Polecam Wam ją w szczególności na pajdzie chleba na zakwasie (świeżego lub tostowanego) w towarzystwie koziego sera. Taką kanapkę z serem i konfiturą figową warto posypać dodatkowo orzechami włoskimi. Jeśli nie lubicie kozich serków, to w ich zastępstwie równie pyszne będą sery pleśniowe lub śmietankowe do smarowania. Do tego lampka wina i pyszna, prosta kolacja gotowa.

Konfitura z fig (dżem figowy):

  • 1 kg świeżych fig
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z ziarenkami
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

Figi myjemy, osuszamy, odcinamy końcówkę i kroimy na plasterki. Do rondelka wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy sok z cytryny, figi, cukier, wanilię i cynamon. Podgrzewamy, a gdy figi zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 60-90 minut, aż konfitura odpowiednio się zagęści. Wrzącą konfiturę przelewamy do niewielkich wyparzonych uprzednio słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem lub kocem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowaną konfiturę można przechowywać ok. 3-4 miesięcy, jeśli chcecie ją przechowywać dłużej, warto ją zapasteryzować.



Konfitura z fig - dżem figowy

Konfitura z fig - dżem figowy

Konfitura z fig - dżem figowy

Konfitura z fig - dżem figowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!