Koktajl jeżynowo-kawowyKoktajl jeżynowo-kawowy to wspaniałe, pobudzające smoothie na pełne energii rozpoczęcie dnia. Lato powoli się kończy, a wraz z nim świeże owoce. Na szczęście rozpieszczają nas jeszcze ciepłe dni, w które warto zafundować sobie odżywcze, owocowe, lekkie śniadanie. Ja wybrałam pełne antyoksydantów polskie jeżyny. Całość smakuje po prostu pysznie! Dzięki zbożowej Ince smoothie ma delikatnie kawowy smak, a więc poranna kawa nie będzie już nam potrzebna. Dodatkową porcję zdrowia zapewnią jagody goji i nasiona chia. Jako że użyliśmy kawy zbożowej, koktajl możemy serwować także dzieciom i osobom dbającym o zdrowy styl życia.

Koktajl jeżynowo-kawowy:

  • 150 g jeżyn (+ kilka do dekoracji)
  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (1 szklanka)
  • 4 płaskie łyżeczki kawy zbożowej Inka klasyczna
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 płaskie łyżki nasion chia
  • suszone jagody goji do posypania
  • mięta do dekoracji
  • opcjonalnie: kostki lodu

W blenderze kielichowym lub malakserze miksujemy jeżyny wraz z jogurtem naturalnym i mlekiem. Dodajemy kawę Inkę, syrop klonowy, nasiona chia i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy do dwóch dużych szklanek (lub np. słoików, jeśli koktajl chcemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły). Możemy podawać od razu lub przechować w lodówce. Przed podaniem koktajl posypujemy jeżynami, jagodami goji oraz dekorujemy listkami mięty. W wyjątkowo ciepłe dni możemy dodać 3-4 kostki lodu do każdej porcji – koktajl będzie wspaniale orzeźwiał.

Koktajl jeżynowo-kawowy

Koktajl jeżynowo-kawowy

Koktajl jeżynowo-kawowy

Wpis zawiera lokowanie produktu Inka
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!