Kokosowy pudding z tapioki z mango to klasyk – najłatwiejsza i jednocześnie najsmaczniejsza rzecz, jaką możemy przygotować z tapioki. Co to tapioka? To takie małe kuleczki. Robi się je z korzenia manioku. To produkt bezglutenowy i bezsmakowy mający duże właściwości zagęszczające. Najczęściej używa się tapiokę w deserach i napojach typu bubble tea. Przybiera smak tego, w czym będziemy ją gotować. A zabawa tkwi w teksturze. Miękkie granulki całkowicie zmieniają doznania smakowe – zwykły budyń zamieniają w ciekawy deser. Pudding z tapioki (właśnie z dodatkiem mango!) zrobił furorę na jednej z imprez integracyjnych w mojej pracy. Mimo, że jest dziwny – wszystkich zaintrygował. Każdy go polubił. Sama tapioka nie jest droga – najłatwiej zamówić ją przez internet, jest też dostępna w sklepach z orientalną żywnością.
Kokosowy pudding z tapioki z mango:
- ciut mniej niż pół szklanki drobnej tapioki w granulkach (ok. 80 g)
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 400 ml zwykłego mleka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cukru
- 2 owoce mango zblendowane z odrobiną cukru pudru lub gotowy przecier z mango
Jak przygotowywać tapiokę po raz pierwszy przeczytałam u Jadłonomii.
uwielbiam 🙂 ostatnio raz w tyg robię na śniadanie 🙂 robiłam już z mango, malinami i porzeczkami, ale jakoś ciagle zapominam go sfotografować 😛
Dla takiego deseru warto zgrzeszyć 😉
Świetny pomysł na deser🙂 Muszę wreszcie zamówić tapiokę jak się z niej da wyczarować takie pyszności:)
przepyszny!!!
Wygląda znakomicie i pewnie tak też smakuje
Jejku jak pysznie wygląda 🙂 porywam szklaneczkę 🙂
Mnie też ciekawi smak tego puddingu 🙂
Czy taki „deser” jest na tyle sycący by traktować go jako śniadanie? Do tej pory nie miałam okazji zjeść tapioki, jednak jestem jej niezwykle ciekawa. Czasem widzę ją w gablotkach rożnych cukierni. Proszę o opinię.
Z góry dzięki za odpowiedź 🙂
Ja czasami jem na śniadanie 😉 Tapioka jest bardzo sycąca.
wysmienity 🙂 🙂
Chętnie bym spróbowała takiego puddingu 🙂