Kokosowy pudding z tapiokiKokosowy pudding z tapioki z mango to klasyk – najłatwiejsza i jednocześnie najsmaczniejsza rzecz, jaką możemy przygotować z tapioki. Co to tapioka? To takie małe kuleczki. Robi się je z korzenia manioku. To produkt bezglutenowy i bezsmakowy mający duże właściwości zagęszczające. Najczęściej używa się tapiokę w deserach i napojach typu bubble tea. Przybiera smak tego, w czym będziemy ją gotować. A zabawa tkwi w teksturze. Miękkie granulki całkowicie zmieniają doznania smakowe – zwykły budyń zamieniają w ciekawy deser. Pudding z tapioki (właśnie z dodatkiem mango!) zrobił furorę na jednej z imprez integracyjnych w mojej pracy. Mimo, że jest dziwny – wszystkich zaintrygował. Każdy go polubił. Sama tapioka nie jest droga – najłatwiej zamówić ją przez internet, jest też dostępna w sklepach z orientalną żywnością.

Kokosowy pudding z tapioki z mango:

  • ciut mniej niż pół szklanki drobnej tapioki w granulkach (ok. 80 g)
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 400 ml zwykłego mleka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • 2 owoce mango zblendowane z odrobiną cukru pudru lub gotowy przecier z mango
Tapiokę przelewamy pod bieżącą wodą na sitku, a następnie wsypujemy do naczynia, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wodę odlewamy, a tapiokę przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem oraz mlekiem kokosowym. Dodajemy oba cukry. Podgrzewamy, często mieszając – podobnie jakbyśmy gotowali budyń. Gotujemy 15-20 minut, aż kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste, a całość wyraźnie zgęstnieje. Przelewamy do szklanek lub małych naczyń. Na wierzchu układamy przecier z mango (może być też przecier z innych owoców – brzoskwiń, truskawek, malin – ważne aby coś położyć na wierzch – inaczej zrobi się nieapetyczny kożuch). Deser studzimy, a następnie wkładamy do lodówki. Pudding z tapioki podajemy schłodzony.

Kokosowy pudding z tapioki

Jak przygotowywać tapiokę po raz pierwszy przeczytałam u Jadłonomii.

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
77 kcal 1044 kcal
Węglowodany
15 g 205 g
w tym cukry
8 g 113 g
Tłuszcz
1 g 18 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
1 g 14 g
Białko
1 g 20 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
0 g 7 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!