SzaszłykiSą dania na które ma się ochotę w określonych porach roku. Choć szaszłyki można przygotować zawsze – ja najbardziej lubię je jeść wiosną i latem jak rozpoczyna się sezon grillowy. Nie wymagają żadnych zdolności kulinarnych – wystarczy umieć pokroić mięso i warzywa, aby cieszyć się ferią smaków na patyku. Nie podaję proporcji składników, ponieważ sami możecie dobrać je według potrzeb i ilości osób – musimy policzyć co najmniej 2 szaszłyki na osobę. Ja zawsze przygotowuję ich więcej i mam świetny obiad na dwa dni 😉

Składniki:

  • piersi z kurczaka (lub indyka)
  • wędzony boczek
  • czerwone cebule
  • żółte papryki
  • czerwone papryki
  • pieczarki
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • zioła prowansalskie
  • tymianek lub rozmaryn
  • papryka w proszku (słodka lub ostra)
  • kolorowy pieprz
  • sól

Zaczynamy od pokrojenia umytych mięs i warzyw. Kurczaka kroimy w kostkę. Boczek w grube plastry, a potem dopiero w kostkę. Papryki kroimy na kwadraty ok. 3×3 cm (mniej-więcej, nikt tego nie robi z linijką ;)), pieczarki przekrajamy zazwyczaj na pół, a cebulę kroimy na ósemki. Tak przygotowane składniki wrzucamy do jednej miski. Dorzucamy do nich kilka obranych i rozgniecionych ząbków czosnku. Całość solimy i posypujemy kolorowym pieprzem, potem mieszamy rękoma. Polewamy wszystko solidnie oliwą z oliwek, tak aby wszystkie kawałki były w niej oblepione. Wyciskamy sok z połówki cytryny. Dosypujemy ziół prowansalskich, tymianku lub rozmarynu i trochę papryki. Znowu dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (można przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc). Po tym czasie mięso i warzywa nabijamy na patyki do szaszłyków – w wybranej przez nas konfiguracji, ale tak aby wszystkie składniki miały swojego reprezentanta w każdej porcji. Można dodatkowo na kilka szaszłyków nabić ząbki czosnku z marynaty. Szaszłyki pieczemy w piekarniku w 180ºC przez 15 minut pod przykryciem i 5-10 minut bez przykrycia lub na grillu (w przypadku grilla musimy obserwować, gdyż czas zależny jest od temperatury żaru).

Szaszłyki

Szaszłyki podałam z kuskusem (zalanym bulionem z wyciśniętym ząbkiem czosnku i pietruszką) oraz prostym sosem (keczup, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz). Do szaszłyków równie dobrze pasują świeże pieczywo i pieczone ziemniaki.

Serdecznie polecam także szaszłyki hawajskie – z ananasem i kokosem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!