Keks królewski, czyli tradycyjny keks (zwany też cwibak), który gości w moim domu od ponad 20 lat. Jest to ciasto bardzo bogate – na dużej ilości masła i jajek, które dodatkowo zawiera pół kilograma bakalii. To dlatego keks zawsze był u nas ciastem świątecznym. Oryginalny przepis był tak stary, że robiony był nie na kurzych – a na żółtkach kaczych jaj. Można spróbować i takiej wersji! Mimo, że nie przepadam za dużą ilością bakalii w ogóle, to w tym keksie uwielbiam jak jest ich całe mnóstwo. To naprawdę wyjątkowe ciasto, królewskie! Do tego zawsze się udaje.
Keks królewski – składniki:
- 3 szklanki mąki (430 g)
- 2 szklanki cukru pudru (280 g)
- 300 g miękkiego masła (1 osełka lub 1,5 kostki) – wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem
- 10 jajek (3 całe + 7 żółtek)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier wanilinowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 200 g skórek kandyzowanych z owoców
- 150 g orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)
- 100 g rodzynków (można namoczyć w rumie)
- 50 g suszonych moreli
- dodatkowo: łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do posypania bakalii
Masło ucieramy mikserem na puch, po czym dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy ekstrakt oraz po jednym żółtku ciągle miksując (kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączyło się z masą). Dodajemy połowę mąki, a gdy się zmiksuje – dodajemy po jednym całym jajku (łączenie trzy). Na końcu wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przygotowujemy bakalie, a dodatkowo orzechy i morele siekamy na mniejsze części. Wszystkie bakalie lekko oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki.
Przekładamy do długiej, szerokiej keksówki (ok.28×11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub do dwóch małych. Pieczemy 60-70 minut (jedna keksówka) lub ok. 50-60 minut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Gdy keks ostygnie polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.
Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym stole oraz radosnych Świąt! Dziękuję za to, że odwiedzacie Poezję Smaku.
Ciasto, które kusi i wyglądem smakiem. Keks jest moim ulubionym ciastem ze względu na zawarte w nich bakalie.
Na świątecznym stole… jak najbardziej 🙂
Tobie również Natalio życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia 🙂
Wygląda pysznie i iście królewsko 😀
Świąteczny ideał !
Zdrowych ,pogodnych Świąt Bożego Narodzenia
Mniam jaki pyszny 🙂 rewelacyjnie Ci wyszedł 🙂 Wesołych Świąt 🙂
Kocham takie keksy !!!!
I wygląda równie królewsko!:)
Skoro święta nie zapowiadają się śnieżne, to życzę chociaż słonecznych, by wiatr rozgonił te paskudne chmury. Pogodnych, rodzinnych i z maksymalnie dużą dawką odpoczynku! 🙂 Wesołych:))
U nas niestety nie piecze się tego ciasta, ale może warto to zmienić, bo wyglądem bardzo kusi 🙂
Pozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com
Ten królewski wypiek zapowiada się przepysznie 😀
Takie keksy piecze moja mama! Najlepsze 🙂 Natalio zdrowych i spokojnych Świąt życzę dla Ciebie i Twojej rodziny 🙂
Apetycznie wygląda, jednak z uwagi na to, że jedynie ja toleruję keks, rzadko u mnie gości. Ale chociaz popatrzyłam na Twój 🙂
Wygląda absolutnie doskonale! Mmmmmm
Rodzinnego ciepła, smakołyków i prezentów wiele. Wesołych świat. 🙂
Rzeczywiście, ciasto na bogato 🙂 Jest wspaniałe!
Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana :* Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twoich bliskich 🙂
Wygląda wspaniale 🙂 Dla Ciebie Natalia i Twoich bliskich radosnych i spokojnych świąt 🙂
Mniam!! Pychota, pięknie wygląda 🙂
Królewskich Świąt, Nati! :-*
mniam. ukradłabym trochę takiego pysznego ciacha. wesołych świąt!!!!
Keks królewski musi mieć mnóstwo bakali z przewagą orzechów 😀 Pięknie ci wyrósł! Zdrowych, radosnych i pogodnych świąt spędzonych w gronie najbliższych 😀
cudnie wygląda , przepis zanotuję sobie
Wyborny keks, znakomity na Swięta 🙂
Dopiero w tym roku pokochałam keks! 🙂 Pięknych, słodkich Świąt Natalko! :*
Jaki piękny ten keks!
Zdrowych i spokojnych świąt, wszystkiego najlepszego 🙂
królewski i na bogato 🙂
Wesołych!
Wspaniały keks! Uwielbiam.
Radosnych , magicznych Świąt Natalio! 🙂
Jakoś nie przepadam za keksami, ale z porównaniem do tych co kupuje moja teściowa, wygląda smakowicie.
Natalio Twój przepis na keks królewski jest wspaniały! Upiekłam go na Wielkanoc! Jest taki smaczny! Uwielbiam keks, ale Twój jest najlepszy! Dziękuje! Miłych Świąt! Anna
Bardzo mi miło :))) Wesołych Świąt!