Kawa z jajemByło o nadmiarowych białkach: można z nich zrobić piegusa lub krem makowy. A co z żółtkami? Proponuję ich błyskawiczne wykorzystanie i przygotowanie kawy z jajem :-). W sam raz dla gości, którzy przyszli na białkowego piegusa. To mocna, ciemna kawa z dodatkiem słodkiego kogla-mogla. Gdy pijemy, gorzki napój łączy się ze słodką pianką na górze. Polecam wszystkim kawoszom.  Do kawy możemy dodać szczyptę cynamonu lub odrobinę alkoholu.

Składniki:

  • podwójne espresso lub kawa zrobiona z 2-óch łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru
  • kakao lub cynamon do  posypania (jeśli lubimy)
  • odrobina alkoholu (jeśli mamy ochotę)

Na garnuszku z gotującą wodą stawiamy miseczkę tak, aby woda nie dosięgała jej dna. Ubijamy w tej miseczce na parze tyle żółtek wraz z cukrem, ile porcji kawy mamy przygotować. Musimy ubijać co najmniej 5 minut. Zdejmujemy z pary miseczkę uważając, bo może być gorąca. Zaparzamy mocną kawę – możemy ją delikatnie posłodzić, ale słodka będzie góra, więc nie ma takiej potrzeby. Możemy dodać do niej trochę alkoholu (rum, brandy, koniak), jeśli kawa ma być z wkładką :-). Nakładamy na wierzch kawy ubite żółtko. Kawę możemy przyozdobić kakaem lub cynamonem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!