Kawa orzechowaNależę do osób, które regularnie piją kawę. Zawsze się nią rozkoszuję. Lubię eksperymenty i często przyrządzam kawy smakowe, które jeszcze bardziej pobudzają moje zmysły 🙂 Takie kawy są bardzo proste do przyrządzenia – wystarczy znaleźć odpowiedni składnik. Dziś podaję przepis na kawę orzechową. To kawa bardzo sycąca, kaloryczna, słodka, o niepowtarzalnym smaku – czyli taka jaką lubię najbardziej 🙂 Doskonała na miły poranek lub na deser.

Składniki:

  • espresso lub kawa rozpuszczalna – wg upodobań
  • mleko
  • 1-2 łyżeczki masła orzechowego
  • ok. 30 ml śmietanki kremówki 30%
  • kilka rozkruszonych orzechów ulubionego rodzaju (u mnie laskowe)

Śmietankę ubijamy na sztywno (tak małą ilość można ubić ręcznym spieniaczem do mleka). Zaparzamy kawę i dolewamy mleko (najlepiej spienione – ale nie koniecznie) – ilość wg upodobań. Pamiętajmy, że musimy zostawić jeszcze miejsce na śmietankę. Do gorącej kawy dodajemy ok. 1 łyżeczki masła orzechowego (jak mamy duży kubek mogą być dwie) – ja używam zawsze takiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Dokładnie mieszamy. Kawy już nie słodzimy. Na wierzch kładziemy ubitą śmietankę i obficie posypujemy orzechami. Kawę co jakiś czas można mieszać, bo gdy stoi dłużej (jak ucinamy ciekawą pogawędkę ;)) masło może opaść na dno.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!