Smakowe kawy są idealne na ciepłe lato. A ta jest jedną z moich ulubionych. Połączenie smaku banana i czekolady to klasyka, która świetnie sprawdzi się nie tylko w kawie dla dorosłych – możemy także przygotować wersję dla dzieci zastępując kawę albo zbożową Inką albo kakaem. Taki kawowy czy kakaowy koktajl to także świetny deser. Składniki na 2-3 porcje.
Kawa:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub porcja espresso (dla dorosłych) albo łyżeczka kawy zbożowej lub 2 łyżeczki słodkiego kakao (dla dzieci)
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 300 ml mleka
Sos czekoladowy:
- pół tabliczki czekolady deserowej (50g)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki śmietanki 30%
Wszystkie składniki na sos musimy podgrzać na małym ogniu w rondelku do czasu rozpuszczenia się składników – co jakiś czas musimy mieszać. Odstawiamy sos do ostygnięcia.
Miksujemy banana wraz z jogurtem naturalnym za pomocą blendera lub melaksera na papkę. Dodajemy kawę lub kakao – jeśli mamy ekspres zaparzamy małe espresso i dodajemy. Możemy też dodać łyżeczkę cukru wanilinowego – jeśli lubimy słodką kawę. Miksujemy i uzupełniamy zimnym mlekiem. Szklanki ozdabiamy od wewnątrz czekoladowym sosem. Wlewamy kawę – w czasie upałów możemy wrzucić kostki lodu.
Wyglądają pysznie:) Uwielbiam:)
Miałam napisać *wygląda:) Przepraszam za błąd:) Pozdrawiam:)
Zdecydowanie kawa to mój napój, z chęcią spróbuję z Twoimi pysznymi dodatkami ! Pozdrawiam 🙂
Ja wypiję z kawą zbożową i jestem pewna, że wyjdzie pyszna 🙂