Kawa bananowaSmakowe kawy są idealne na ciepłe lato. A ta jest jedną z moich ulubionych. Połączenie smaku banana i czekolady to klasyka, która świetnie sprawdzi się nie tylko w kawie dla dorosłych – możemy także przygotować wersję dla dzieci zastępując kawę albo zbożową Inką albo kakaem. Taki kawowy czy kakaowy koktajl to także świetny deser. Składniki na 2-3 porcje.

Kawa:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub porcja espresso (dla dorosłych) albo łyżeczka kawy zbożowej lub 2 łyżeczki słodkiego kakao (dla dzieci)
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 300 ml mleka

Sos czekoladowy:

  • pół tabliczki czekolady deserowej (50g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%

Wszystkie składniki na sos musimy podgrzać na małym ogniu w rondelku do czasu rozpuszczenia się składników – co jakiś czas musimy mieszać. Odstawiamy sos do ostygnięcia.

Miksujemy banana wraz z jogurtem naturalnym za pomocą blendera lub melaksera na papkę. Dodajemy kawę lub kakao – jeśli mamy ekspres zaparzamy małe espresso i dodajemy. Możemy też dodać łyżeczkę cukru wanilinowego – jeśli lubimy słodką kawę. Miksujemy i uzupełniamy zimnym mlekiem. Szklanki ozdabiamy od wewnątrz czekoladowym sosem. Wlewamy kawę – w czasie upałów możemy wrzucić kostki lodu.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!