Kartofelki - kruche ciasteczka na smalcuKartofelki to jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek. Ich tajemnicą jest spory dodatek smalcu, który odpowiada nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za wspomnianą kruchość. Mimo, że kartofelki do dietetycznych nie należą, potrafię zjeść ich naprawdę sporo – są mocno uzależniające. Jako, że trwa karnawał, można pokusić się o ich upieczenie – są tanie i bardzo proste do przygotowania z łatwo dostępnych składników. Ciasteczka długo utrzymują świeżość – wystarczy trzymać je w zamkniętym słoiku.

Kartofelki – kruche ciasteczka na smalcu:

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka jaj
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła/margaryny
  • 100 g smalcu
  • kilka kropel aromatu rumowego lub śmietankowego
  • cukier puder do obsypania
  • gorzkie kakao do obsypania

Masło/margarynę i smalec siekamy na mniejsze części. Wraz z mąką, cukrem pudrem, żółtkami oraz aromatem zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy po małym kawałeczku i formujemy kuleczki wielkości kasztana. Przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut, aż ciastka będą złote. Gdy przestygną obtaczamy w cukrze pudrze, zmieszanym pół na pół z gorzkim kakao.

Kartofelki - kruche ciasteczka na smalcu

Kartofelki - kruche ciasteczka na smalcu


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!