Kartofelki – kruche ciasteczka

Kartofelki - kruche ciasteczka na smalcuKartofelki to jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek. Ich tajemnicą jest spory dodatek smalcu, który odpowiada nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za wspomnianą kruchość. Mimo, że kartofelki do dietetycznych nie należą, potrafię zjeść ich naprawdę sporo – są mocno uzależniające. Jako, że trwa karnawał, można pokusić się o ich upieczenie – są tanie i bardzo proste do przygotowania z łatwo dostępnych składników.

Kartofelki – kruche ciasteczka na smalcu:

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka jaj
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • 100 g smalcu
  • kilka kropel aromatu rumowego lub śmietankowego
  • cukier puder do obsypania
  • gorzkie kakao do obsypania

Margarynę i smalec siekamy na mniejsze części. Wraz z mąką, cukrem pudrem, żółtkami oraz aromatem zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy po małym kawałeczku i formujemy kuleczki wielkości kasztana. Przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut, aż ciastka będą złote. Gdy całkowicie wystygną obtaczamy w cukrze pudrze, zmieszanym pół na pół z gorzkim kakao.

Kartofelki - kruche ciasteczka na smalcuKartofelki - kruche ciasteczka na smalcu


Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

36 Odpowiedzi na Kartofelki – kruche ciasteczka

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Super! Ja wczoraj robiłam wielką, tłustą pizzę, więc koniec z wysokokalorycznymi daniami na najbliższy tydzień, ale będę je miała w pamięci!:)

  2. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    Pięknie wyglądają. I wcale się nie dziwię , że uzależniają 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    nigdy nie jadłam takich kartofelków 😛 a wyglądają bardzo bardzo fajnie 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Oj pierwszy raz widzę takie kartofelki! Pysznie wyglądają. Tylko ja smalcu nie uznaję 🙁

  5. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    na takie kartofelki to i ja się chętnie skuszę 🙂

  6. Jeszcze nigdy nie dodałam smalcu do słodkości. Intrygujący składnik.

  7. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    To nic, że kaloryczne, wyglądają niezwykle apetycznie!

  8. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Nadchodzi sobota, dzień mojego obżarstwa po niskokalorycznym tygodniu. Idealny przepis by to świętować.

  9. Natalia - Poezja Smaku galantyna.pl napisał/a:

    Takich kartofelków nie jadłam, ale muszą być bardzo smaczne, skoro uzależniają.

  10. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Hm,,, fajne, bardzo fajne:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Wylizałam monitor 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku my simple cuisine napisał/a:

    Ciekawy pomysl 🙂 zaintrygowalas mnie 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Nie znałam tych ciasteczek, ale dodatek smalcu musi sprawiać, że są wyjątkowe:))

  14. Wspaniałe! Chętnie bym Ci podebrała trochę tych pysznoćci 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Bardzo mi się podobają! A ja mam taką słabość do ciasteczek 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Kasia992 napisał/a:

    Bardzo lubię kruche ciasto, ale musze przyznać że w postaci takich kartofelków jeszcze nie jadłam:) trzeba chyba wypróbować ten przepis. Bardzo lubię odwiedzać ten blog, zawsze dużo ciekawostek kulinarnych. Super:)

  17. Natalia - Poezja Smaku ankawell napisał/a:

    Kruche ciasto z dodatkiem smalcu robiła moja babcia. Pamiętam jego smak – cudowny !
    Narobiłaś mi smaka 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Justyna napisał/a:

    U mnie mama robiła z aromatem migdałowym, pyszne są:)

  19. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Kusicielka z Ciebie, takie smakołyki umieszczać, ech 😀

  20. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Ty to potrafisz zdenerwowac człeka na noc .Zjadłabym i już – właśnie teraz .Pycha !

  21. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    dodaję do przepisów by wypróbować!

  22. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Natalio, bardzo ładne są te ciasteczka. Takich jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    już sobie wyobrażam jakie muszą być kruche i smaczne 😀 mniammm

  24. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Nie jadłam nigdy takich! Wyglądają uroczo 🙂 Muszę spróbować 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Takich ciasteczek jeszcze nie robiłam:)

  26. Kartofelki brzmią intrygująco, aczkolwiek wspaniałe 🙂

  27. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    pierwsze widzę takie ciacha, ale podobają mi się!:)

  28. Natalia - Poezja Smaku Gocha napisał/a:

    A podobny przepis ostatnio robiłam bułeczki nazywają się buchty. Polecam też są smaczne. Dzieci je uwielbiają

  29. Natalia - Poezja Smaku Agata napisał/a:

    te ciasteczka się piecze 50 min…????? to chyba pomyłka

  30. Natalia - Poezja Smaku Rybka1532 napisał/a:

    Mam ten przepis od wielu lat,kiedyś jak już się brałam do zrobienia kartofelków to od razu z 1 kg mąki. Długo się formowało kulki, ale jedzenia wystarczało na kilka dni. Ciasteczka są wspaniałe !!!

  31. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    U nas te kartofelki piecze się od pokoleń (jak nie było jeszcze piekarników to pieczone były w duchówce pieca). I zawsze obowiązkowo na święta. Tylko podobnie jak u Rybki, przepis podstawowy jest na 1 kg mąki a nie jakieś marne 1/2 😉 Ale nie raz pieczono ich kilka porcji, bo jak na prawdziwie kruche ciasteczka bardzo ładnie się przechowują.
    A i jeszcze jedna różnica: obtaczanie. U nas zawsze obtaczało się je na gorąco, wtedy kakao z cukrem mocno przywiera do ciasteczka i się częściowo ze sobą łączą i “zaparzają” pod wpływem temperatury. I wtedy to już faktycznie wyglądają jak brudne małe kartofelki 😉
    Tak czy inaczej: ciasteczka numer jeden na świecie. Dziękuję Natalio za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)