Lubicie owoce na śniadanie lub deser? Na stronie karmelowy.pl znalazłam fajny pomysł na karmelizowanego grapefruita z przyprawami. Grillujemy go w piekarniku, do czasu aż cukier stworzy chrupiącą warstewkę. Korzenne przyprawy ciekawie łączą się z tym zdrowym owocem. Uwielbiam grapefruity, więc jak dla mnie bomba. Przygotowanie jest bardzo proste.
- 1 czerwony grapefruit
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 1 łyżeczka miodu lub 2 łyżeczki syropu klonowego
Nagrzewamy piekarnik do 200°C z opcją grilla lub grzania górnego. Grapefruita przekrajamy na pół. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i posypujemy obie połówki. Na końcu polewamy owoc strużką miodu (możemy użyć także syropu klonowego). Wstawiamy na 5-7 minut na górny poziom piekarnika. Tak przygotowany będzie nie tylko wyjątkowym śniadaniem, ale także może być częścią orzeźwiającej sałatki.
dobry pomysł!
Fajny pomysł, ciekawe, jak smakuje taki podpieczony grejpfrut.
Zupełnie inaczej, mieszają się smak kwaśny, korzenny i słodki
grapefruita nie lubię, ale pomarańcz też świetnie by się tu sprawdziła:D
Jak najbardziej, do pomarańczy można dać mniej cukru
Wygląda pysznie, jeszcze nigdy się z takim grejpfrutem nie spotkałam 🙂
Pyszny sposób na korzenne, cudne smaki zawarte w owocach !
Wspaniały pomysł. Nigdy nie grillowałam owocu poza ananasem:)
Ja swojego czasu widziałam też ten przepis u Anny Marii z Kucharni. Zapowiada się pysznie 🙂
Ja proporcje mam z Karmelowego, ale widziałam już także inne mieszanki do grapefruita i pomarańczy na blogach 🙂
jasne że lubię 🙂 zwłaszcza, ze obecnie jest do nich lepszy, wiosenny dostęp.
Napiszę jedynie, że smaka mi narobiłaś niesowitego. Chętnie spróbuję, bo zapowiada się bardzo smacznie 🙂
Smakowita propozycja bo grapefruita bardzo lubię:)!
To cudeńko aż woła do mnie… Już od dawna mnie kusi, w końcu będę musiała zrobić. Twoja wersja zapowiada się wyjątkowo ciekawie 🙂