Karmelizowany grapefruitLubicie owoce na śniadanie lub deser?  Na stronie karmelowy.pl znalazłam fajny pomysł na karmelizowanego grapefruita z przyprawami. Grillujemy go w piekarniku, do czasu aż cukier stworzy chrupiącą warstewkę. Korzenne przyprawy ciekawie łączą się z tym zdrowym owocem. Uwielbiam grapefruity, więc jak dla mnie bomba. Przygotowanie jest bardzo proste.

  • 1 czerwony grapefruit
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżeczka miodu lub 2 łyżeczki syropu klonowego

Nagrzewamy piekarnik do 200°C z opcją grilla lub grzania górnego. Grapefruita przekrajamy na pół. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i posypujemy obie połówki. Na końcu polewamy owoc strużką miodu (możemy użyć także syropu klonowego). Wstawiamy na 5-7 minut na górny poziom piekarnika. Tak przygotowany będzie nie tylko wyjątkowym śniadaniem, ale także może być częścią orzeźwiającej sałatki.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych