Czasami jest nam bardzo źle i potrzebujemy czegoś kalorycznego na szybko. Czekolada nadaje się idealnie. Ta jest wyjątkowo dobra. Co prawda osoby dbające o linię mogą sobie na nią pozwolić tylko w sytuacjach kryzysowych, jednak jej smak wszystko wynagradza…
Składniki:
- 50 gram mlecznej czekolady
- 50 gram gorzkiej czekolady
- pół kubeczka jogurtu naturalnego
- 150 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka
- ewentualnie: 1/4 łyżeczki cynamonu
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (na parze). Jeśli mamy płytę elektryczną możemy to robić w garnuszku na bardzo małym grzaniu (ok. 2-3 jednostki). Gdy całkowicie się rozpuści i będzie lśniąca, mieszając czekoladę dodajemy stopniowo pół kubeczka jogurtu. Następnie powoli wlewamy śmietankę, również mieszając. Na końcu tak samo postępujemy z mlekiem. Czekoladę podgrzewamy do odpowiedniej dla nas temperatury. Jeśli lubimy, możemy dodać do niej cynamon lub korzenną przyprawę do piernika.
🙂 koniecznie muszę wypróbować, smakowicie wygląda i zaintrygowało mnie połączenie jogurtu z kawą
Właśnie „wsadziłam” do zakładek i wypróbuję z pewnością!:))
Idealna, z okazji dzisiejszego dnia czekolady 🙂 Narobiłaś mi ochoty, a czekolada właśnie „wyszła” 😉