Kto z Was kocha jesień? Ja niestety nie… Silny wiatr, deszcze, spadająca temperatura potrafią mi przyćmić uroki tej pory roku. Gdy któregoś dnia znowu wróciłam do domu przemoczona, postanowiłam sobie tę jesień troszkę osłodzić moim tamtorocznym odkryciem – połączeniem kawy z figami. Zaparzam kawę na mleku roślinnym – orzechowym lub migdałowym (zazwyczaj wracam późno, więc jest to już bezkofeinowa Inka), dodaję cynamon i przegryzam świeżymi figami – komponują się idealnie. Mleko orzechowe nie smakuje tak jak krowie – jednak do późnej, jesiennej kawy z cynamonem jest świetne. Napój jest aromatyczny, głęboki i wyrazisty.
Mleko roślinne z orzechów laskowych:
- 1,5 szklanki orzechów laskowych
- ok. 4 szklanki przegotowanej wody (1 litr) + do namoczenia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- syrop klonowy lub z agawy do smaku
Jesienna kawa na mleku orzechowym z figami:
- ok. 2 łyżeczki kawy zbożowej Inki (u mnie z błonnikiem)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 lub 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- mleko roślinne z orzechów laskowych
- świeże figi
Mleko roślinne z orzechów laskowych: Orzechy zalewamy wodą i zostawiamy tak na całą noc (8-12 godzin). Na drugi dzień wodę odlewamy. Orzechy miksujemy w malakserze lub blenderze kielichowym ze szklanką (250 ml) świeżej, przegotowanej (lub źródlanej) wody. Dolewamy jeszcze ok. 750 ml wody i ponownie miksujemy. Oddzielamy orzechy od mleka za pomocą gazy, tetrowej pieluszki lub bawełnianej ściereczki – wystarczy położyć na naczynie sitko, ułożyć na nim gazę/ściereczkę, wlać zmiksowane orzechy z wodą, złapać za brzegi i odcisnąć. Powstałe mleko wystarczy delikatnie dosłodzić i dodać odrobinę wanilii dla poprawy smaku – można je przechowywać w lodówce ok. 4-5 dni. Przed użyciem, zawsze należy nim wstrząsnąć lub zamieszać. Rozwarstwianie się jest całkowicie naturalne.
Jesienna kawa na mleku orzechowym z figami: W wysokiej szklance kawę Inkę zalewamy ok. 50 ml wrzątku, dodajemy pół łyżeczki cynamonu, miód lub syrop z agawy do smaku i mieszamy. Mleko orzechowe podgrzewamy i spieniamy za pomocą spieniaczki do mleka lub w ekspresie. Wlewamy mleko do naparu. Brzeg szklanki dekorujemy kawałkiem figi – doskonale się komponuje ze smakiem kawy.
Wpis powstał we współpracy z marką Inka
Od kilku lat nie piję kawy z kofeiną więc dla mnie idealna, pozdrawiam 🙂
Świetny pomysł na kawę. Pozdrawiam
Ślinka cieknie, wygląda super!
ja z kolei korzystam z ekspresu ariete i większość kaw robię na bazie espresso. Teraz jesienią moje ulubione smaki to cynamon i kardamon 🙂