Ciasto w 15 minut - szybkie ciasto czekoladoweSą takie chwile, kiedy ciasto potrzebne jest „na już” – od razu. Najlepiej puszyste, delikatne, słodkie i przepyszne. Dzięki kuchence mikrofalowej szybkie ciasto czekoladowe możemy mieć już w 15 minut – łącznie z pieczeniem. I to wcale nie takie z kubka! To niesamowite ciasto w 15 minut robiłam już w tym tygodniu trzy razy. Dopiero za ostatnim razem udało mi się je sfotografować. Było tak smaczne, że od razu znikało. Smakuje jak pieczone tradycyjnie odpowiedniki, a dżem sprawia, że jest wyjątkowo wilgotne. Warto trzymać w domu składniki na awaryjną sytuację! Wszak nigdy nie wiadomo…

Ciasto w 15 minut (6-8 porcji):

  • 100 g masła (pół tradycyjnej kostki)
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki dżemu np. malinowego / wiśniowego / porzeczkowego / truskawkowego
  • 2 łyżki amaretto (lub rumu czy malibu)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • opcjonalnie: polewa – kajmak lub pół rozpuszczonej czekolady z łyżką śmietany kremówki
  • opcjonalnie: przybranie – świeże owoce lub orzechy

Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części i podgrzewamy je razem do rozpuszczenia – można w garnku – jeśli mamy płytę elektryczną (na mocy ok. 2-3) lub w kuchence mikrofalowej (na małej mocy). Mieszamy do połączenia. Dodajemy alkohol (u mnie amaretto) i dżem – mieszamy. Na końcu wbijamy lekko roztrzepane widelcem jajka i intensywnie mieszamy. W okrągłym naczyniu żaroodpornym (lub plastikowej misce do mikrofali – średnica ok. 20 cm) łączymy składniki suche: mąkę, sodę, cukier i sól. Wlewamy do nich składniki mokre i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Wstawiamy do mikrofalówki. Nastawiamy na dużą moc i pieczemy cztery i pół minuty. Po tym czasie wbijamy w środek wykałaczkę – jeśli ciasto jest surowe, pieczemy jeszcze dodatkową minutę. Odczekujemy ok. dwie minuty i wyjmujemy z naczynia (najpierw należy odkroić nożem brzegi). Dekorujemy (np. kajmakiem z tubki i bananami, czy tak jak ja – białą czekoladą i jeżynami – można też podać ciasto bez żadnych dodatków). Ciasto w 15 minut gotowe. Znika zazwyczaj w identycznym czasie.

Ciasto w 15 minut - szybkie ciasto czekoladowe

Przed pieczeniem i bezpośrednio po upieczeniu

Ciasto w 15 minut - szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto w 15 minut - szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto w 15 minut - szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto w 15 minut - szybkie ciasto czekoladowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!