Kto powiedział, że pyszne śniadanie musi być skomplikowane? Odgrzebałam stary przepis Nigelli Lawson (Nigella Ekspresowo) na szybkie zapiekane jajko w kokilce, aromatyzowane truflową oliwą. Sama się dziwię, że tak banalna rzecz może być tak pyszna. Oliwa nadaje daniu charakteru, a maczane chrupiące grzanki są wręcz stworzone dla jajka. Składniki dowolnie powielamy.
Składniki:
- duże jajko (najlepiej wiejskie)
- odrobina masła
- łyżeczka słodkiej śmietany
- kropla oliwy aromatyzowanej zapachem białych trufli (można zastąpić inną)
- sól, pieprz
- pieczywo na grzanki
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Kokilkę lub małą miseczkę żaroodporną smarujemy masłem. Wbijamy jajko, posypujemy solą i pieprzem, a następnie polewamy śmietanką. Na wierzch wlewamy odrobinkę smakowej oliwy. Kokilkę wstawiamy do kąpieli wodnej (czyli do większego naczynia, wypełnionego wrzątkiem do połowy kokilki) i wstawiamy całość do piekarnika. Pieczemy 12 minut. Podajemy z tostami lub grzankami – ja skropiłam pokrojoną bagietkę truflową oliwą, a następnie podpiekłam na suchej patelni grillowej.
Mniaaam, uwielbiam. Aż znów bym zjadła jajko w kokilce:))
pysznie i szybko:)
Super, zaraz sobie zrobię na śniadanie 🙂
Świetna propozycja na sobotnie lub niedzielne śniadanie 😀
Boskie!prawdziwie świateczne sniadanko:)az zglodnialam..
Śniadanie dawno za mną, a szkoda! Takie pyszności serwujesz!
Dokładnie, a te zapiekane jejka są boskie. Ja zawsze dodaję pomidora lub pysznej szynki na dno.
Ja też zawsze szalałam z dodatkami – ale oliwa truflowa to dla mnie nowość w połączeniu z jajkiem 🙂
takie śniadanie to jest to 😉
poezja!
Pięknie podane ! 🙂
…i tak właśnie wygląda pyszne śniadanko:)!
Też bardzo lubię takie śniadanie, ale podobnie jak poprzedniczki dodaję różne dodatki, albo pomidory, albo szynkę, albo szczypiorek. Zdjęcia są jak zwykle cudne!
Wymarzone śniadanie. Lubię tak witać nowy dzień:)