Jajko w tościeCiekawym zastosowaniem formy na muffinki jest jej wykorzystanie do śniadań. Jest to szczególnie wygodne, gdy śniadanie musimy przygotować dla większej ilości osób – wtedy wystarczy tylko wypełnić wszystkie otwory zawartością i czekać na upieczenie. Jajka w tostach to raczej pomysł, a nie przepis – za to bardzo smaczny w całej swojej prostocie. Nietypowe muffiny polecam na leniwe śniadania.

Składniki na 1 osobę:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 niewielkie jajka
  • 2 plasterki salami
  • masło
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Z chleba tostowego odkrawamy brzegi i rozwałkowujemy wałkiem lub butelką. Chleb wciskamy do otworów blaszki na muffinki wysmarowanej uprzednio masłem. Na dno chlebka kładziemy plasterek salami (można zastąpić plasterkiem polędwicy, kiełbasy lub chorizo). Żółtko oddzielamy od białka. Na wędlinę kładziemy żółtko i wlewamy na wierzch białko. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kładziemy kilka wiórków masła. Zapiekamy przez 12-15 minut. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem. Możemy podać samodzielnie lub z ulubionym sosem na bazie majonezu.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!