Jajka po szkocku są podawane przede wszystkim w Anglii. Jest ich wiele wersji, ale zawsze to jajko w skorupce z mięsa, smażone w głębokim tłuszczu. Ja przedstawiam swoją wersję – beztłuszczową ze zdrowymi jajkami przepiórczymi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Szybko je przygotujemy. Polecam podać z ulubionymi sosami do maczania – dzieci je wtedy pokochają.
Składniki:
- 12 przepiórczych jajek
- 1 jajko kurze
- 0,5 kg wieprzowego lub mieszanego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżeczki szczypiorku lub natki pietruszki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia
- sól, pieprz
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo przez 3-4 minuty i obieramy ze skorupek. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Do mięsa mielonego dodajemy zwykłe jajko, 2 łyżki bułki tartej, posiekaną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, szczypiorek lub natkę, musztardę i ostrą paprykę. Wyrabiamy dokładnie. Solimy i pieprzymy do smaku. Mięso dzielimy na 12 części. Każdą mocno spłaszczamy w ręce i zawijamy w nią przepiórcze jajko. Formujemy coś na kształt kulki i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy przez 35-40 minut. Po upieczeniu odcinamy wytopiony z mięsa tłuszcz. Podajemy z ziemniakami/frytkami/ryżem/pieczywem/ i z sosami.
Przykładowe sosy:
Sos tzaziki: jogurt typu greckiego, 2 starte i posolone, a następnie odciśnięte z soku świeże ogórki, 2 ząbki czosnku, koperek, 1 łyżka soku z cytryny, sól.
Sos musztardowy: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2-3 łyżeczki musztardy, sól, pieprz.
Sos uniwersalny (wykorzystuje go do wszystkiego: hamburgerów, hot dogów, krewetek): 3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, sól (szczypta), pieprz.
Dzięki za przypomnienie, muszę je zrobić w najbliższym czasie. Wyglądają super! Mój mężczyzna będzie zachwycony! Zapraszam do mnie po wielkanocne inspiracje http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=3608
pyszności!
do wypróbowania.
Ale bym zjadła takie cudo 🙂 Wygląda rewelacyjnie!