Jajka po barcelońskuDzisiejsze śniadanie jest niezwykle sycące. W sam raz po długim celebrowaniu zwycięstwa lub zapijaniu porażki polskiej reprezentacji na Euro 😉 A śniadanie niezwykłe – hiszpańskie, wprost ze słonecznej Barcelony. U mnie było ono daniem obiadowym. Muszę przyznać, że bardzo smakowało mi połączenie warzyw z chorizo i jajkami. To zdecydowanie coś innego niż zwykle. Składniki dla 4 osób.

Składniki:

  • 20 dag fasolki szparagowej
  • duża czerwona papryka
  • 20 dag chorizo (lub kiełbasy paprykowej) – można zastąpić zwykłą
  • 2 pomidory
  • 1 cebula (ja użyłam czerwonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • olej – ok. 7 łyżek
  • ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz

Fasolkę należy oczyścić z końcówek i gotować przez ok. 5 minut we wrzątku. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Nastawiamy piekarnik na 160°C. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę oraz pokrojoną paprykę w długie paseczki.  Dodajemy wyciśnięte czosnki, pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz fasolkę. Smażymy przez 5 minut mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy potrawę solą, pieprzem i ostrą papryką – wg uznania.  Przekładamy do żaroodpornego naczynia robimy 4 wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Zapiekamy, aż jajka się zetną (ok. 15 minut).

Przepis dodaję do akcji Śniadaniarnia, prowadzonej na Durszlaku przez Patrycję z Waniliowej Kuchni.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!