Jagodzianki pistacjowe (ewentualnie drożdżówki pistacjowe z jagodami – jak zwał tak zwał) to wersja premium moich ulubionych bułek z pistacjowym frangipane. Jeśli uwielbiasz pistacje i kochasz jagody to jest to połączenie dla Ciebie. Do tego polewa z białej czekolady i mnóstwo kruszonki – razem tworzą drożdżówkę idealną, którą każda fancy-instagramowa kawiarnia chciałaby mieć u siebie. W przepisie bazuję na swoim mięciutkim drożdżowym cieście – puszystym jak chmurka, delikatnym i bardzo maślanym. Frangipane pistacjowy – czyli zapiekany krem doskonale się z nimi łączy. Jagody musimy mieć świeże – to wypiek sezonowy (mrożone mogą mocno puszczać wodę), zamiast nich świetnie sprawdzą się też maliny lub podsmażone na cukrze trzcinowym morele. Jestem ciekawa czy wypieki pistacjowe to również Wasze smaki.

Jagodzianki pistacjowe - drożdżówki pistacjowe z jagodamiDrożdżówki:

  • 400 g mąki pszennej typ 550 (2 i 3/4 szklanki)
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru pudru (2/3 szklanki)
  • 25 g świeżych drożdży + 2 łyżki mleka + 1 łyżeczka mąki
  • 180 ml mleka
  • 80 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Frangipane pistacjowy z jagodami:

  • ok. 300 g świeżych jagód
  • 140 g niesolonych pistacji (można kupić na Allegro lub w Biedronce – ja użyłam dwóch opakowań z Biedry)
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g mąki pszennej typ 550 (pół szklanki)
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 80 g cukru pudru (2/3 szklanki)
  • 100 g masła
  • opcjonalnie polewa: 80 g białej czekolady, 4 łyżki mleka, 1 łyżeczka pasty pistacjowej 100%

Drożdżówki: Przygotowujemy rozczyn – rozkruszamy do szklanki lub miseczki drożdże, dodajemy dwie łyżki mleka i łyżeczkę mąki. Mieszamy i  zostawiamy do podwojenia objętości. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, oprócz masła: mąkę, cukier, rozczyn, żółtka, mleko i sól wkładamy do miski i zagniatamy – ręcznie – lub najlepiej hakiem miksera. Gdy składniki się połączą, dodajemy po kawałku miękkiego masła i wyrabiamy dalej. Ciasto się rozluźni, ale tak ma być. Wyrabiamy dość długo – do czasu, aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie brudzić rąk, czy misy miksera. Gdy ciasto jest zbyt lejące, można dodać max. 2 łyżki mąki dodatkowo. Odstawiamy na minimum 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy frangipane i kruszonkę.

Frangipane pistacjowy: Pistacje miksujemy za pomocą malaksera na pył. Dodajemy mąkę, cukier puder, masło, jajka i sól – miksujemy do połączenia na jednolity krem. Odstawiamy.

Kruszonka: Mąkę, cukier puder i pokrojone na małe kawałki zimne masło rozkruszamy w palcach do czasu, aż powstaną jednolite okruszki. Wstawiamy do lodówki. Kruszonkę możemy przygotować sobie wcześniej.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części (ja dzielę na pół, każdą połówkę znów na pół i każdą z powstałych czterech części – na trzy). Każdy kawałek lepimy na okrągły kształt i lekko spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem szklanki lub nóżką kieliszka naciskamy każdą bułeczkę, tworząc w środku wgłębienie. Wgłębienie delikatnie rozciągamy palcami. Do każdego wgłębienia dodajemy łyżkę frangipane, a na wierzchu układamy pełną garść jagód. Oprószamy lekko cukru pudrem. Posypujemy solidnie kruszonką – lekko ją dociskając. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180-190ºC (grzanie góra-dół) ok. 18-22 minuty. Po upieczeniu warto polać drożdżówki polewą – rozpuszczamy białą czekoladę, mleko i pastę pistacjową. Mieszamy, polewamy cienką strużką jagodzianki. Na wierzchu posypujemy resztkami kruszonki z blachy.

Jagodzianki pistacjowe - drożdżówki pistacjowe z jagodami- najlepsze drożdżówki na świecie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!