Gulasz ze schabu to danie łatwe, proste – z tanich i dostępnych wszędzie składników. Na nadchodzące chłodne dni będzie jak znalazł – jest bardzo rozgrzewający i sycący. To także alternatywa dla popularnych schabowych. Doskonale pasuje do gotowanej kaszy i ziemniaków. Przygotowując jedną porcję będziemy mieć obiad na nawet trzy dni (odgrzewany zyskuje dodatkowo na smaku) – dzięki temu w pracowite dni ograniczymy do minimum czas spędzony w kuchni.

Gulasz ze schabuSkładniki:

  • 0,8 – 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka
  • 6-7 małych pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki + 1 łyżka do zagęszczenia
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 500 ml bulionu (2 szklanki)
  • 250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka do zagęszczenia
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Schab myjemy i kroimy w dużą 2-3 cm kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z dodatkiem jednej łyżki masła. Trzy łyżki mąki łączymy z dwoma łyżkami słodkiej papryki i obtaczamy w niej kawałki schabu. Smażymy je z dwóch stron na złoty kolor (kawałki schabu nie powinny do siebie dotykać na patelni, smażę w ok. 3-4 partiach). Usmażony schab przekładamy do garnka, a na tej samej patelni podsmażamy marchewkę pokrojoną na grube plastry. Po ok. 1 minucie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz przekrojone na połówki (lub pokrojone na plasterki) pieczarki. Warzywa solimy i pieprzymy. Podsmażamy razem i dorzucamy do mięsa.

Mięso i warzywa zalewamy bulionem. Dolewamy przecier (passatę) pomidorowy, ocet oraz dodajemy przyprawy: cukier, tymianek, rozmaryn, liście laurowe, ostrą paprykę i gałkę. Wyciskamy czosnek. Tak przygotowany gulasz gotujemy przez 40 minut. Po tym czasie przyprawiamy dość solidnie solą i pieprzem. Zagęszczamy jedną czubatą łyżką mąki roztartą z jedną łyżką miękkiego masła. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietanę. Gulasz ze schabu podajemy z kaszą – pęczakiem lub gryczaną, ryżem lub ziemniakami.

Gulasz ze schabu

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!