Proste dania mogą być fajnie podane. Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim jest tego najlepszym przykładem. Taki sposób zapiekania znalazłam kiedyś u Nigelli, natomiast sam gulasz robię nieco inaczej. Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskimW zależności od tego co mam w kuchni używam do niego mrożonego groszku lub pokrojonego w plasterki pora. Zamiast nich możemy użyć też marchewki. W gulaszu świetnie się sprawdzi zwykła pierś z kurczaka lub zdrowsza polędwiczka z indyka. Smak potrawie nadaje estragon i odrobina białego wina. Danie można przyrządzić w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lecz zdecydowanie lepiej prezentuje się w pojedynczych miseczkach czy kokilkach. Gulasz drobiowy najlepiej jest przyrządzić wcześniej, a zapiec tuż przed samym podaniem.

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka / indyka (piersi, udka lub polędwiczki)
  • 250 g pieczarek (użyłam brązowych)
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • wybrane warzywo: por, marchewka, mrożony groszek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 roztrzepane jajko
  • sól, pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki obieramy (lub dokładnie szorujemy) i kroimy w grube plasterki. W szerokim garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy pieczarki i wyciśnięte ząbki czosnku. Solimy, pieprzymy i podsmażamy przez 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i przekładamy je z patelni do miski.

Kurczaka (lub indyka) myjemy, osuszamy i kroimy w 2 cm kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką estragonu. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie kawałki oblepiły się.

W garnku, w którym podsmażaliśmy pieczarki rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy mięso. Podsmażamy ok. 1-2 minuty, aż kurczak przypiecze się od spodu. Dolewamy chlust białego wina i dopiero mieszamy. Dolewamy bulion i dodajemy tymianek. Wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę/por lub dodajemy groszek. Gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie rozcieramy łyżkę miękkiego masła z czubatą łyżką mąki. Dodajemy do gulaszu i mieszamy – powinien zgęstnieć. Przelewamy go do jednego dużego lub czterech małych naczyń żaroodpornych. Zwilżamy brzegi naczynia wodą. Ciasto francuskie wycinamy nożem na wielkość większą od otworu naczynia i nakładamy dociskając widelcem brzegi. Wierzch smarujemy jajkiem. Gulasz drobiowy zapiekamy w 200°C przez 20 minut.

Gulasz drobiowy zapiekany pod ciastem francuskim

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!