Guacamole - idealny przepisPrzepis na guacamole jest bardzo prosty, a sam sos sycący i obłędny, dlatego gości u mnie przynajmniej raz w miesiącu. Guacamole jest idealną przekąską imprezową – wystarczy kupić do niego nachosy czy pokroić warzywa w słupki i mamy pyszną przekąskę ze zdrowym dipem. Idealny do meksykańskich tortilli i quesadillas. Doskonale smakuje też podany z chrupkim pieczywem – na śniadanie lub kolację. Istnieje wiele wersji guacamole – ja podam Wam swoją ulubioną i nieco “wypasioną” – z pomidorem, czosnkiem, zielonym chili i kminem rzymskim – ale oczywiście w podstawowej wersji można pominąć te składniki. Pamiętajcie, aby awokado do przyrządzania guacamole było dojrzałe – zbyt twarde nie nadaje się do jedzenia.

Guacamole:

  • 3 awokado (zielone lub odmiany hass – ciemne)
  • 1/2 czerwonej cebuli lub 1 duża cebula szalotka
  • 1/2 limonki (sam sok)
  • 1/2 zielonej papryczki chilli (jeśli sos ma być ostry, to z pestkami)
  • 1/2 łyżeczki rozdrobnionego w moździerzu kminu rzymskiego (można pominąć)
  • 1 pęczek świeżej kolendry (koniecznie)
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 1 pomidor malinowy (można pominąć)
  • drobnoziarnista sól

Wszystkie awokado przekrawamy na pół wokół pestki. Wyjmujemy pestki i za pomocą łyżki wydłubujemy środek awokado do miski (ważne, aby miska nie była metalowa, aby awokado nie zmieniło koloru). Lekko rozgniatamy widelcem i od razu polewamy sokiem z limonki (inaczej ściemnieje) oraz dodajemy dużą szczyptę soli. Rozgniatamy widelcem bardziej – aż awokado będzie składało się z małych kawałków – nie rozgniatajcie tylko na pastę – guacamole jest smaczniejsze, gdy ma wyraźną strukturę. Cebulę i chili kroimy w bardzo drobną kostkę. Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek wyciskamy, a kmin rozcieramy w moździerzu. Pomidora kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy wszystko do quacamole i mieszamy. Próbujemy czy wszystkie smaki są wyważone – być może trzeba będzie odrobinę dosolić / dodać więcej kminu czy soku z limonki.

Guacamole najlepiej podawać od razu, ponieważ szybko ciemnieje (nie ma to dużego wpływu na smak, lecz nie wygląda apetycznie). Jeśli musicie je przechowywać dłużej – wyrównajcie wierzch, zalejcie odrobiną lodowatej wody oraz połóżcie na nim pestki (opóźniają proces ciemnienia). Tak przygotowane wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wodę trzeba oczywiście wylać.

Guacamole - idealny przepis

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych