Grzanki z krewetkamiMoje ulubione krewetki to te połączone z samym czosnkiem i oliwą (patrz: makaron z krewetkami) lub te połączone z pomidorowym sosem. Dziś pora na te drugie – dla odmiany na grzance. To przystawka idealna – wspaniale również sprawdzi się jako wystawne śniadanie czy kolacja. Przy przygotowaniu krewetek należy pamiętać o dwóch rzeczach – zawsze trzeba je najpierw rozmrozić i osuszyć przed wrzuceniem na patelnię (inaczej będą się gotować, nie smażyć). Po drugie ważne jest aby krewetek nie smażyć zbyt długo – jeśli kupujemy krewetki różowe – to są one już wstępnie ugotowane i wystarczy im 1-2 minuty na patelni. Jak będziecie o tym pamiętać – wyjdą wspaniałe 🙂

Składniki:

  • 1-2 bagietki (w zależności od długości)
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego (nie koncentratu!) – ja używam dodatkowo o smaku czosnkowym
  • 200 g rozmrożonych i osuszonych krewetek
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku (to wcale nie będzie dużo)
  • masło do smarowania
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ulubione zioła (np.: tymianek, bazylia, oregano)
  • świeża pietruszka

Włączamy piekarnik na ok. 150ºC i wstawiamy do niego pokrojoną na grzanki bagietkę – ja smaruję grzanki masłem i posypuję ulubionymi ziołami (najbardziej lubię do pomidorów tymianek). Gdy grzanki się pieką – dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Cebulę możemy lekko posolić – nie będzie się przypalała. Dodajemy do niej pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku. Smażymy jeszcze chwilę i odgarniamy składniki na brzegi patelni. Na środek wrzucamy rozmrożone i osuszone krewetki – smażymy przez minutę i wlewamy kartonik pomidorów. Mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze chwilkę. Grzanki wyjmujemy z piekarnika i na każdą nakładamy łyżką sos z krewetkami (po 1-2 krewetki na każdą grzankę). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 2 minuty. W tym czasie kroimy świeżą pietruszkę. Po wyjęciu grzanek obficie posypujemy je pietruszką. Jemy od razu 🙂

Przepis dodaję do durszlakowej akcji organizowanej przez Miss Disorderly – Finger Food.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!