Grissini z szynką parmeńską i rukolą to szybka przekąska typu finger food, która świetnie sprawdzi się zarówno na stanym, jak i zasiadanym przyjęciu. Można przygotować ją błyskawicznie i w zasadzie w każdych warunkach. Jak szef wyśle Was do sklepiku z zadaniem „kupcie coś do przekąszenia„, to miejcie na uwadze ten pomysł 😉 Idealna na Sylwestra czy parapetówki. Przystawka ta szczególnie sprawdzi się, gdy na przyjęciu jest podawane wino.
Grissini z szynką parmeńską i rukolą:
- paluchy grissini
- kremowy serek śmietankowy do smarowania lub pesto np. z bazylii, pietruszki, rukoli (ewentualnie majonez)
- świeża rukola
- szynka dojrzewająca, np. parmeńska, serrano
Szynkę dojrzewającą bardzo delikatnie smarujemy kremowym serkiem, pesto lub majonezem. Układamy na niej rukolę i owijamy spiralnie wokół palucha grissini. Przekąska wygląda atrakcyjniej gdy listki rukoli będą wystawać na górze. Paluchy wkładamy do wysokiej szklanki lub słoika.
Dodatkowo: Można przygotować sos jogurtowy do maczania paluchów (mały jogurt naturalny + wyciśnięty ząbek czosnku + szczypta soli), ale nie jest to konieczne.
Wygląda świetnie, nietypowo i oryginalnie, a do tego przepis prosty i szybki w realizacji.
Bardzo fajnie się prezentuje, musi być pyszne:)
Na Sylwestrowe przekąski są idealne. Szczęśliwego 2017 Roku!!!!!!!
bardzo fajnie podane! 🙂
Te zdjęcia są naprawdę klasowe!
czy paluszki grissini mają być cienkie czy grube?
czy paluszki grissini mają być cienkie czy grube
Naprawdę bardzo fajny pomysł na przekąskę. Zapisany do kolekcji „Do przetestowania”