Grissini z szynką parmeńską i rukoląGrissini z szynką parmeńską i rukolą to szybka przekąska typu finger food, która świetnie sprawdzi się zarówno na stanym, jak i zasiadanym przyjęciu. Można przygotować ją błyskawicznie i w zasadzie w każdych warunkach. Jak szef wyśle Was do sklepiku z zadaniem “kupcie coś do przekąszenia“, to miejcie na uwadze ten pomysł 😉 Idealna na Sylwestra czy parapetówki. Przystawka ta szczególnie sprawdzi się, gdy na przyjęciu jest podawane wino.

Grissini z szynką parmeńską i rukolą:

  • paluchy grissini
  • kremowy serek śmietankowy do smarowania lub pesto np. z bazylii, pietruszkirukoli (ewentualnie majonez)
  • świeża rukola
  • szynka dojrzewająca, np. parmeńska, serrano

Szynkę dojrzewającą bardzo delikatnie smarujemy kremowym serkiem, pesto lub majonezem. Układamy na niej rukolę i owijamy spiralnie wokół palucha grissini. Przekąska wygląda atrakcyjniej gdy listki rukoli będą wystawać na górze. Paluchy wkładamy do wysokiej szklanki lub słoika.

Dodatkowo: Można przygotować sos jogurtowy do maczania paluchów (mały jogurt naturalny + wyciśnięty ząbek czosnku + szczypta soli), ale nie jest to konieczne.

Grissini z szynką parmeńską i rukolą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!