Są takie potrawy, które zawsze znikają ze stołu jako pierwsze. W mojej rodzinie takim hitem jest sałatka ziemniaczana z ugotowanymi na twardo jajami, kiszonym ogórkiem i koperkiem. Jest przepyszna. Pasuje w szczególności do mięs, a już najbardziej – podana do dań z grilla. Zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, co jest jej sporą zaletą – nie musimy przygotowywać jej na ostatnią chwilę. Grillowa sałatka ziemniaczanaDo przygotowania sałatki warto użyć majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu – ja używam Majonezu Kieleckiego lekkiego. Ma on od niedawna jeszcze lepszy skład – używa się do niego jajek z chowu ściółkowego, czyli nie trafiają do niego tzw. „jajka trójki”. Lekki majonez będzie idealny, gdy sałatkę podajemy właśnie do grilla. Pamiętajcie, żeby użyć do niej prawdziwych, kiszonych ogórków (nie kwaszonych) – taka jest najlepsza.

Grillowa sałatka ziemniaczana:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych)
  • 4 duże ogórki kiszone (lub 5 słabiej ukiszonych)
  • 4 ekologiczne jajka ugotowane na twardo
  • 4-5 rzodkiewek
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 pęczek koperku
  • 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 2 duże ząbki czosnku (dla chętnych 3)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach (w skórce) do miękkości (ok. 20-25 minut) w osolonym wrzątku. Przelewamy solidnie zimną wodą i jeszcze ciepłe obieramy (skórka powinna sama schodzić). Jajka gotujemy na twardo. Zarówno ugotowane ziemniaki, jak i jajka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy połówkę w bardzo drobną kostkę. Pokrojoną cebulę skrapiamy sokiem z cytryny (straci gryzący smak). Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Koperek dokładnie siekamy. Przygotowujemy sos. Do szklanki dodajemy Majonez Kielecki lekki, musztardę ziarnistą, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone składniki: ziemniaki, jajka, cebulę, rzodkiewkę, ogórki oraz koperek. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sałatkę solidnie solą i pieprzem do smaku. Gdyby była mało kwaskowa (zależy od ogórków), dodajemy dodatkowy kiszony ogórek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepsza jest jednak na drugi dzień, dlatego spokojnie możemy przygotować ją dzień przed podaniem. Wierzch warto wtedy ozdobić koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.

Grillowa sałatka ziemniaczana

Grillowa sałatka ziemniaczana

Grillowa sałatka ziemniaczana

Grillowa sałatka ziemniaczana

Grillowa sałatka ziemniaczana

Grillowa sałatka ziemniaczana

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!