Mam czasem problem co podać na kolację, gdy nie wiem o której dokładnie przyjdą goście. Tarta często okazuje się idealnym wyborem – można ją przygotować i upiec przed podaniem lub łatwo odgrzać. Tym razem padło na wersję wegetariańską, którą podpatrzyłam u Donny Hay. Galette z pieczarkami i porem to prosta, rustykalna, wytrawna tarta. Odróżnia się od zwykłych tart tym, że nie wymaga użycia formy.
Galette z pieczarkami i porem – ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 duże żółtka
- ok. 170 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- opcjonalnie: 2 łyżki wody
Galette z pieczarkami i porem – farsz:
- 8 dużych pieczarek (np. portobello) lub 500 g zwykłych
- 200 g ricotty
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1/3 obranego pora
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki listków tymianku cytrynowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- ok. 30 g masła
- sól morska, pieprz
Ciasto: Z dwóch szklanek mąki, dwóch żółtek, łyżeczki soli i 170 g masła zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub szybciej: w malakserze/mikserze) – gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy dodatkowo ok. dwie łyżki zimnej wody. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki.
Galette: Pora kroimy na cienkie paseczki. Polewamy łyżeczką oliwy i mieszamy – odkładamy na później. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 30 g masła. Gdy się rozpuści, dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, mieszamy i wrzucamy pieczarki. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy, aż pieczarki ściemnieją i zmniejszą swoją objętość (ok. 4-6 minut), co jakiś czas mieszając. Posypujemy tymiankiem i zdejmujemy ognia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy (wygodnie jest pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na grubość ok. 3-4 mm starając się zachować mniej więcej okrągły kształt. Na cieście rozsmarowujemy serek ricotta – zachowując puste brzegi (ok. 3-4 cm). Na wierzchu układamy podsmażone pieczarki. Ścieramy skórkę z umytej, wyszorowanej i wyparzonej wrzątkiem cytryny. Na środku układamy paseczki pora. Zamykamy brzegi tarty do środka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy z prostą sałatką np.: z rukoli, szpinaku lub roszponki.
Uwaga: Tarta nie jest duża. Starcza dla 2-3 głodnych osób.
uwielbiam wytrawne tarty! 🙂
Ja też! Tylko rodzina nie tknie pieczarek
Świetny przepis.
A jaka temperatura pieczenia?
Już znalazłam 🙂