Focaccia z rozmarynemFocaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad to za dużo – przygotowuję focaccię na wieczorny posiłek. Przepyszna sprawa. Tym razem placek przygotowałam tradycyjnie z rozmarynem, ale dodałam także ser sałatkowy typu feta, kawałki suszonych pomidorów oraz odrobinę gruboziarnistej soli. Świetnie też sprawdzą się oliwki czy kapary – użyjcie tego, co lubicie. Focaccię możecie przygotować w formie – będzie wtedy grubsza i puszystsza lub na płaskiej blaszce od piekarnika – będzie cieńsza i bardziej chrupiąca. Focacci możecie użyć także jako pieczywa do kanapek.

Focaccia z rozmarynem:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 280 – 300 ml ciepłej wody
  • 1 saszetka suszonych drożdży instant (7-8 g)*
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
  • świeży rozmaryn
  • opcjonalne dodatki: oliwki, feta, pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory, sól w płatkach
  • do podania: dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Do ok. 80 ml ciepłej wody (1/3 szklanki) wsypujemy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Na wierzch wlewamy rozpuszczone drożdże. Zostawiamy  na 10 minut. Po tym czasie dodajemy jeszcze 200 – 220 ml ciepłej wody i ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, a następnie zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto (najlepiej zrobić to za pomocą haka miksera). Należy wyrabiać ok. 10 minut. Powinno odchodzić od ścianek miski, ale może być lekko lepiące. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na dużą blachę od piekarnika lub formę 24×36 cm (lub większą) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą. Dłonie polewamy łyżką oliwy z oliwek i natłuszczonymi, ugniatając, formujemy płaski placek o dowolnym kształcie (najlepiej, gdy nie jest grubszy niż 1 cm). W ciasto wtykamy listki rozmarynu i ulubione dodatki (u mnie ser sałatkowy typu feta, suszone pomidory, sól). Odwrotną stroną widelca (trzonkiem) robimy kilka wgłębień, alby ciasto wyrastało regularnie. Odkładamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Potem pieczemy ok. 20-30 minut w 200°C (można użyć termoobiegu) – do czasu, aż focaccia ładnie się zarumieni. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, maczana w dobrej jakości oliwie z oliwek. Do tego świetnie komponuje się lampka ulubionego wina i dobre towarzystwo – nic więcej nie trzeba!

Focaccia z rozmarynem

Focaccia z rozmarynem

Focaccia z rozmarynem

* Można zastąpić 25 g świeżych

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!